Politiebond ACP

Individueel PartnerPlusPensioen per 1 juli 2004

Het ABP-nabestaandenpensioen (NP) is op grond van een besluit van de Pensioenkamer (werkgevers en centrales van overheidspersoneel) veranderd. Hierdoor krijgt uw partner straks minder pensioen als u na uw 65ste overlijdt. U kunt op vrijwillige basis echter het oude niveau houden als u gebruikt maakt van het aanvullende ABP-produkt PartnerPlusPensioen.

Vanaf 1 januari 2004 is uw leeftijd van invloed op de hoogte van het pensioen dat uw partner krijgt als u overlijdt. Overlijdt u na uw 65ste, dan krijgt uw partner minder nabestaandenpensioen. Hoeveel minder NP is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt af van het pensioen dat u tot 2004 bij ABP hebt opgebouwd. Over elk jaar dat u pensioen heeft opgebouwd tot 2004 is en blijft het nabestaandenpensioen ongeveer 70 procent van het ouderdomspensioen.

Voor elk jaar dat u vanaf 1 januari 2004 opbouwt is dit nog maar ongeveer 35 procent. Deze halvering geldt alleen voor dat deel van uw pensioen dat u nog opbouwt vanaf 1 januari 2004. Moet u nog veel jaren opbouwen tot uw pensionering? Dan merkt uw partner veel van de verlaging. Andersom geldt dat uw partner er minder van merkt, als u vóór 2004 al veel pensioen heeft opgebouwd.

Let wel: als u overlijdt voor uw 65ste verandert uw nabestaandenpensioen niet. Uw partner krijgt dan ongeveer 70 procent van uw ouderdomspensioen.

PartnerPlusPensioen

Het PartnerPlusPensioen van het ABP geeft u de mogelijkheid uw nabestaandenpensioen op het oude niveau te handhaven. Dit kan vooral interessant zijn voor werknemers die nog niet veel pensioen opgebouwd hebben. Deze nieuwe pensioenaanvulling is uw persoonlijke keuze. U bepaalt dus zelf, op basis van uw eigen situatie, of u hieraan wilt deelnemen. Dat betekent ook dat u zelf de premie betaalt. Anders dan bij een levens- of overlijdensrisicoverzekering is dat één premie voor iedereen. Uw leeftijd, gezondheidstoestand of geslacht spelen dus geen rol. Voor 2004 is de premie 1,7 procent van dat deel van uw salaris waarover u pensioen opbouwt. Het premiepercentage kan in de toekomst wel wijzigen.

PartnerPlusPensioen is pensioen, en geen verzekering. Dit betekent dat u dit belastingvrij mag opbouwen. De bruto premie voor PartnerPlusPensioen wordt op uw bruto salaris ingehouden, nog voordat de loonheffing plaatsvindt. U hebt zo direct belastingvoordeel en hoeft zelf niets te regelen via de belastingaangifte. Op het pensioen wordt straks wel belasting ingehouden.

Eénmalige keuze

Vanwege de solidariteit (u betaalt een premie die voor iedereen gelijk is) kunt u nu één keer kiezen voor PartnerPlusPensioen. Als u dat beslist voor 1 juli 2004, dan wordt vanaf die datum de premie maandelijks op uw salaris ingehouden. U kunt tot 1 november 2004 beslissen of u mee wilt doen. Daarna kan dat niet meer. Meldt u zich aan tussen 1 juli en 1 november 2004? Dan betaalt u toch premie vanaf 1 juli. U kunt later nog altijd stoppen met PartnerPlusPensioen, maar u kunt daarna niet opnieuw starten.

Meer ouderdomspensioen

Vlak voordat u 65 jaar wordt kunt u er ook voor kiezen om het PartnerPlusPensioen samen met het nabestaandenpensioen te ruilen voor een verhoging van uw ouderdomspensioen. Dit kan interessant zijn als u geen partner (meer) hebt, of als uw partner zelf pensioen opbouwt.

Als u geen partner heeft, dan kan PartnerPlusPensioen toch interessant voor u zijn. Want misschien hebt u straks wel een partner. En zo niet, dan kunt u met PartnerPlusPensioen uw eigen ouderdomspensioen verhogen.

Keuzeformulier

Als u persoonlijk kiest voor de aanvulling met PartnerPlusPensioen, dan kunt u het keuzeformulier invullen dat u samen met ABP Magazine (nummer 2 - april 2004) in de bus krijgt. Lever het formulier vervolgens in bij de salarisadministratie van de dienst, het bedrijf of de instelling waar u werkt. Deze afdeling zorgt er dan voor dat de premie op uw salaris wordt ingehouden. Hebt u het keuzeformulier niet meer? Op www.abp.nl kunt u het formulier downloaden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u nu al terecht bij de afdeling personeelszaken van uw korps. ABP heeft de werkgevers volledig over het PartnerPlusPensioen geïnformeerd.

Ook kunt u bellen met de Klantenservice van ABP, elke werkdag van 08.00 tot 19.00 uur: telefoonnummer 045 - 579 6171. Veel informatie kunt u ook van internet halen: www.abp.nl