Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voorburg

Nieuw-Monnikenhuizen wint NEPROM-prijs

De gemeente Arnhem en Johan Matser Projectontwikkeling B.V. ontvingen op donderdag 13 mei de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling uit handen van mevrouw Margreeth de Boer, oud-minister van VROM. De prijs werd toegekend aan de woningbouwlocatie Nieuw-Monnikenhuizen in Arnhem. Volgens de jury wordt de nieuwe locatie gekenmerkt door een heldere samenwerking, een overtuigend opdrachtgeverschap, een groot commercieel succes en een zeer hoogwaardig eindproduct.

De NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, wil met het toekennen van een prestigieuze prijs de hoogwaardige ontwikkeling van stedelijke gebieden stimuleren. De NEPROM-prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan de combinatie van gemeente en marktpartijen gezamenlijk voor een locatie in Nederland, die met het beste resultaat is ontwikkeld en waar op voorbeeldige wijze is samengewerkt. De prijs bestaat uit een bedrag van E 25.000, dat de samenwerkende partijen dienen te besteden aan de kwaliteit van de winnende locatie. De winnaars ontvangen daarnaast een klein kunstwerk.

Nieuw-Monnikenhuizen

De winnende locatie Nieuw-Monnikenhuizen, bestaande uit enkele honderden woningen, is gebouwd op het terrein waar voetbalclub Vitesse voorheen was gevestigd. De jury verwoordt de keuze voor Nieuw-Monikkenhuizen als volgt: "Het is in veel opzichten een interessant project, omdat veel aandacht is besteed aan milieu en ecologie, waardoor het openbaar gebied een natuurlijke sfeer heeft gekregen. Ook de woningen zijn in architectonisch opzicht, zowel in het exterieur als op het gebied van plattegronden, zeer interessant. De samenwerking tussen publiek en privaat verdient veel waardering. De gemeente Arnhem heeft ervoor gekozen vooraf de randvoorwaarden neer te leggen waarbinnen Johan Matser Projectontwikkeling aan de slag is gegaan. Daarmee werd de ontwikkelaar opdrachtgever voor zowel de woningen als de openbare ruimte en alle civieltechnische en bouwkundige werkzaamheden. In feite is hier sprake van een concessieverlening, waarbij de gemeente gedurende het ontwikkelproces de kwaliteit bewaakte. Binnen deze randvoorwaarden kon de ontwikkelaar het plan optimaliseren en dat is op een overtuigende manier gebeurd. Men heeft niet geschroomd moderne architectuur te ontwikkelen, ook al moest de plaatselijke woonconsument daar aanvankelijk even aan wennen. De grenzen van de markt zijn hier bewust opgezocht."

Aanmoedigingsprijs: Nieuw-Crooswijk

De jury kent de aanmoedigingsprijs toe aan het plan voor Nieuw-Crooswijk in Rotterdam, dat de komende jaren gerealiseerd wordt. Het herontwikkelingsplan voor Nieuw-Crooswijk is een samenwerking van de gemeente Rotterdam en de Ontwikkelingscombinatie Nieuw-Crooswijk, die gevormd wordt door het Woningbedrijf Rotterdam en de ontwikkelaars Proper-Stok en ERA Bouw. De jury verwoordt de keuze als volgt: "Het is een gedurfde poging om dit deel van Rotterdam te revitaliseren; een plan met een radicale aanpak, waaruit een structuur zal ontstaan met een stedelijke dichtheid en identiteit. Dit gebied heeft straks alles in huis om de stedelijke middengroepen aan de stad te binden. Voor de aanpak van de herstructureringsgebieden kan Nieuw-Crooswijk een belangrijke voorbeeldfunctie vervullen. Dat geldt niet in de laatste plaats voor de gekozen manier van samenwerking, waarbij de gemeente Rotterdam een kaderstellende rol vervult en de marktpartijen - in dit geval Woningbedrijf Rotterdam, ERA Bouw en Proper Stok - de gebiedsontwikkeling integraal ter hand nemen."

De jury
De jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling bestaat uit: Margreeth de Boer (oud-minister VROM) - juryvoorzitter, Gar Hendriks (oud-directeur Multi Vastgoed), Jaap Huisman (publicist), Aaron Betsky (directeur Nederlands Architectuur Instituut) en Jan Scheurs (professor departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening K.U. Leuven)

De jury heeft de volgende criteria gehanteerd bij de beoordeling:
- de samenwerking tussen gemeente en markt;

- het opdrachtgeverschap, zowel aan publieke als private zijde;
- het commerciële succes;

- de kwaliteit van stedenbouw en architectuur.

NEPROM Jaarcongres

De uitreiking van de NEPROM-prijs vond plaats tijdens het Jaarcongres van de NEPROM in Amsterdam. De NEPROM is in 1974 opgericht en heeft als belangrijkste doelstelling het bevorderen van de samenwerking tussen de overheid en projectontwikkelingsmaatschap-pijen bij de totstandkoming van vastgoedprojecten. Er zijn ruim 60 ondernemingen aan-gesloten bij de NEPROM waaronder nagenoeg alle grote ontwikkelaars. De NEPROM-leden realiseren jaarlijks gezamenlijk bijna 50% van de nieuwe woningen in ons land, 65% van de nieuwgebouwde kantoorruimte en rond de 75% van de nieuwe winkelcentra, voor zover het om ontwikkelingen voor de markt gaat.