Gemeente Amsterdam

Uitwerkingsplan ringspoorzone Kolenkitbuurt gereed 17 mei 2004 - Johanneke Helmers

Voor de strook langs het spoor in de Kolenkitbuurt, de `Ringspoorzone', is door stadsdeel Bos en Lommer, Far West en Eigen Haard/Olympus Wonen een Uitwerkingsplan gemaakt. In dat plan staan de stedenbouwkundige uitgangspunten voor het gebied: waar komt welke bebouwing, waar komen de woningen en voorzieningen, waar komt het groen en het water?

Een goed begin

De Kolenkitbuurt wordt de komende jaren ingrijpend vernieuwd. De vernieuwing vindt plaats onder het motto `Eerst bouwen, dan slopen' en het bouwen begint in de Ringspoorzone. Er komen 372 ruime huur- en koopappartementen in verschillende prijsklassen: 124 sociale huurwoningen, 36 duurdere huurwoningen en 212 koopwoningen. De woningen zijn zeker ook bedoeld voor de huidige bewoners van de Kolenkitbuurt die door de stedelijke vernieuwing hun woning moeten verlaten. Stadsvernieuwingskandidaten die tenminste vijf jaar in de Kolenkitbuurt wonen hebben voorrang op de nieuwbouw huurwoningen.

In de Ringspoorzone wonen, wordt wonen `in het groen' en `aan het water'. Met buurtvoorzieningen binnen handbereik: een zorgcentrum, een jongerencentrum en een welzijnsverzamelgebouw, waarin onder meer het MoederKindCentrum. Bovendien krijgen spelende kinderen in de nieuwe Ringspoorzone alle ruimte!

Inspraak en informatiemarkt

De plannen worden aan de buurt gepresenteerd op de informatiemarkt op woensdag 26 mei tussen 16:00 en 20:00 uur in het MoederKindCentrum Wiltzanghlaan 97. De inspraakavond is op 1 juni om 19:30 uur in de Raadszaal aan de Robert Scottstraat 32.

Start bouw

Als het Uitwerkingsplan dit najaar wordt vastgesteld door de stadsdeelraad kan naar verwachting begin 2006 de eerste paal de grond in en krijgen in 2007 de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe woning.

© Gemeente Amsterdam