Ingezonden persbericht


Nederlander onderschat kans op huidkanker

KWF-campagne 'Te veel zon is niet gezond'

Amsterdam, 17 mei 2004 - De helft van alle Nederlanders is 'zonaanbidder'. Steeds minder mensen beschermen zich tegen de zon. Driekwart denkt dat hun kans op huidkanker klein of heel klein is. Slechts een derde van de Nederlanders weet dat de kans op het krijgen van huidkanker op latere leeftijd toeneemt naarmate iemand als kind vaker door de zon is verbrand. Dit zijn uitkomsten uit een onderzoek dat KWF Kankerbestrijding in april 2004 liet uitvoeren door Interview NSS.

Jaarlijks wordt in Nederland bij circa 25.000 mensen huidkanker ontdekt. Twintig jaar geleden ging het nog om circa 15.000 mensen per jaar. Die toename is voornamelijk toe te schrijven aan het zon-gedrag van mensen. Een kwart van de Nederlanders beschermt zich niet tijdens het zonnen. In 2000 lag dit percentage nog op 15 procent. Deze uitkomst baart KWF Kankerbestrijding zorgen omdat 39 procent van de Nederlanders een huid heeft die snel verbrandt. Mensen met dit huidtype lopen het grootste risico op huidkanker. Daarom start KWF Kankerbestrijding een nieuwe zoncampagne onder het motto 'Te veel zon is niet gezond'.

Extra aandacht voor UV-bescherming kinderen

De kans op het krijgen van huidkanker op latere leeftijd neemt toe naarmate iemand als kind vaker verbrand is. Veel ouders beschermen hun kinderen echter onvoldoende tegen de zon. Ongeveer de helft van alle kinderen is vorig jaar minstens één keer verbrand door de zon; één op de tien kinderen zelfs drie keer of vaker. Vrijwel alle ouders met kleine kinderen zeggen goede bescherming van hun kinderen belangrijk te vinden. Toch neemt 23 procent geen enkele maatregel om hun kinderen te beschermen tegen de zon als ze buiten spelen. Alleen bij het zwembad en op het strand smeert 80 procent van de ouders hun kinderen in. 10 Procent zegt ook in die situaties kinderen niet te beschermen.

Als hulpmiddel om kinderen spelenderwijs te leren omgaan met de zon, worden in samenwerking met alle drogisten en apotheken in Nederland, 250.000 KWF-kinderpolsbandjes met zonsterkte-indicator beschikbaar gesteld. Op het polsbandje staat een figuurtje (de SHADOWMAN) dat verkleurt door bloot-stelling aan UV-straling. De tint paars van de SHADOWMAN geeft heel globaal de zonkracht weer. Ouders krijgen het bandje gratis bij aanschaf van een anti-zonnebrandmiddel voor kinderen. De commerciële versie van het polsbandje (Kidslabel) is de rest van de zomer ook te koop. Producent Kidslabel en distributeur Jamak doneren een deel van de opbrengst van de verkoop aan KWF Kanker-bestrijding.


1 op de 10 Nederlanders krijgt huidkanker

KWF Kankerbestrijding schat het risico dat iemand ooit basaalcel- of plaveiselcelkanker krijgt op 10 procent. Als de ozonlaag dunner blijft worden, zal het aantal gevallen van huidkanker verder toe-toenemen. Elk jaar overlijden in ons land ruim 600 mensen aan huidkanker, vooral aan melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. Het risico op het krijgen van melanoom is 1 procent. Alleen als mensen minder zonnen en zichzelf en hun kinderen beter beschermen tegen te veel zon, zal het risico op alle vormen van huidkanker afnemen.

==============================
Mededeling voor de redactie,