AutoRai

17-5-2004

Ford behoudt na Cyprus Rally leiding in WK

Ford heeft de leiding in het FIA Wereld Rally Kampioenschap behouden nadat Markko Märtin en Michael Park als derde over de finish kwamen in de gruwelijk zware Cyprus Rally. Het was de vierde podiumfinish dit jaar voor het Ford BP Rallye Sport duo en hun Focus RS World Rally Car.

Ford staat eerste in het Wereldkampioenschap voor constructeurs, terwijl Märtin en Park derde staan in het rijderskampioenschap op slechts twee punten van de koploper.

Bochtige, met stenen bezaaide gravelwegen in de bergen van het Middellandse Zee eiland en temperaturen van boven de 30°C vormden het decor van de zware test voor autos, rijders en banden. Maar Märtins Focus RS had de juiste snelheid, de betrouwbaarheid en het vermogen tijdens deze driedaagse rally met 17 klassementsproeven.

Tijdens de eerste dag moest Martin als eerste over de gravelproeven wat een enorm nadeel vormde en tijdverlies opleverde. Maar op de tweede en derde dag maakte Märtin weer tijd goed en klom de Ford-rijder op naar de derde plaats, met als beloning een podiumplaats aan de finish. Hij lag slechts 15 seconden achter nummer twee, Sebastian Loeb. Ik geloof dat het mogelijk was om Sebastian vandaag te pakken, verklaarde de 28-jarige Märtin aan de finish. Maar het was niet verstandig om onnodige risicos te nemen want het was knap slippery. En ik wilde voorzichtig omgaan met mijn banden. De Ford-rijders maakten nog een angstig moment mee, toen na 5 kilometer op proef 16 de olie wegliep uit de versnellingsbak. De bak werd behoorlijk heet maar hij hield het wel. Het moet een sterke versnellingsbak zijn om zonder olie toch te blijven functioneren.

Ford BP teambaas Malcolm Wilson: "In mijn ogen is dit de zwaarste rally uit het Wereld Rally Kampioenschap en we hebben een prima prestatie geleverd. Waardoor wij de leiding in het constructeurskampioenschap hebben behouden. Voor het volgende evenement zullen wij nog een extra test uitvoeren.

Ook de door M-Sport ingezette Ford Focus RS van Janne Tuohino viel dankzij de achtste plaats in de punten.

De volgende rally:
De volgende rally in het Wereld Rally Kampioenschap speelt zich ook af in het Middellandse Zee gebied. In Griekenland wordt van 3 tot 6 juni de beroemde Acropolis Rally georganiseerd.