Gemeente Heythuysen

Nieuws

Afvaloverlast nabij de verzamelcontainers

Afvaloverlast nabij de verzamelcontainers Burgers stellen hoge eisen aan de omgeving en willen geen troep op straat en parken moeten schoon zijn. Maar er wordt steeds minder de verantwoordelijkheid genomen voor de openbare ruimte. Veel mensen storen zich bijvoorbeeld wel aan afval op straat, maar ruimen het zelf niet op.

In de gemeente zijn op diverse locaties containers geplaatst om onder andere glas, blik en kuststof flessen gescheiden in te zamelen. Helaas moeten we constateren dat deze locaties niet altijd even netjes achtergelaten worden. Steeds vaker worden er goederen aangeboden die hier niet thuishoren, zoals vuilniszakken en complete bankstellen. Ook goederen die niet in de verzamelcontainers passen, zoals grote kunststof objecten (bijvoorbeeld een traptractor en stoelen), spiegels en complete (auto)ruiten, worden regelmatig aangetroffen. Verder worden dozen en draagtassen waarin het materiaal is vervoerd, regelmatig achtergelaten.

Op de verzamelplaats staat duidelijk aangegeven dat het verboden is huishoudelijk afval te plaatsen naast de containers. Door de Buitengewone Opsporingsambtenaar (BOA) zal intensief gecontroleerd worden op het illegaal dumpen van afval. Ook zal de vervuiler achterhaald worden, waarna hij of zij kan rekenen op een flinke boete. Het opruimen van (zwerf)afval brengt grote kosten met zich mee. Naast de inzet van arbeid en materieel, is ook het afvoeren een grote kostenpost, namelijk 140,- per ton. Deze onnodige kosten worden verrekend in de belastingtarieven. Dat betekent dat alle inwoners hieraan meebetalen en dus slachtoffer worden van de vervuilers.

Mocht u toevallig zien dat mensen afval dumpen, noteer dan het nummerbord en neem zo snel mogelijk contact op met de Buitengewone Opsporingsambtenaar, dhr. G. Tholen (0475-499359), of met de politie (0900-8844). U mag natuurlijk ook de betrokkenen zelf aanspreken op zijn of haar gedrag.
Voor eventuele vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel kunt u contact opnemen met dhr. L. Helwegen (0475-499338).