Ministerie van Defensie


---


---

Nederlandse militairen beschieten huis aanhangers Al-Sadr

17-5-2004 11:16:00

Nederlandse militairen zijn zaterdag rond het middaguur in As-Samawah in het zuiden van Irak betrokken geweest bij een schotenwisseling met vermoedelijke aanhangers van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr. Aan eigen kant vielen geen slachtoffers, en voor zover bekend ook niet onder de Irakezen.

De schotenwisseling vond plaats bij het gebouw waar aanhangers van Al-Sadr samenkomen, iets ten zuiden van het centrum. De Iraakse politie had het eerder op de ochtend omsingeld en vervolgens bijstand gevraagd van de Nederlanders. In het pand hield zich een onbekend aantal volgelingen van al-Sadr op. Zij wisten te ontkomen. De Iraakse politie nam het gebouw daarna in.

Iraakse politiefunctionarissen waren de avond ervoor rond middernacht in As-Samawah beschoten, vermoedelijk ook door gewapende aanhangers van Al-Sadr. Nederlandse militairen hebben daarop assistentie geboden. Aan hun kant waren geen slachtoffers te betreuren en voor zover bekend zijn er evenmin doden of gewonden gevallen onder de Irakezen. Zaterdagavond kwam een Nederlandse patrouille onder vuur in de stad Ar-Rumaytah. Ze heeft daarop teruggeschoten.

Voor meer informatie zie dossier Irak