Ministerie van Defensie


---


---

Luchtmachthelikopters ingezet bij bosbrand Terschelling

17-5-2004 11:15:00

Bij een bosbrand op Terschelling zijn zondag (16 mei) twee transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht ingezet. Zaterdagochtend brak het eerste duinbandje uit, gevolgd door een grotere brand in de middag. Door een aanwakkerende noordenwind laaide het vuur de volgende ochtend opnieuw op. In eerste instantie verleende alleen een Cougar-helikopter assistentie. Later op de dag werd ook een Chinook ingezet, waardoor de brandweer het vuur onder controle kreeg.

Beide toestellen van de luchtmacht zijn afkomstig van de vliegbasis Soesterberg. De Cougar kan per keer 2500 liter uit de Noordzee over het vuur uitstorten. De capaciteit van de Chinook is vier keer zo groot. Onder de helikopters hangen zogenoemde "bambi buckets". Deze flexibele watercontainers scheppen water uit zee en storten dat uit over de vuurhaarden. Elke lading water is vergelijkbaar met de capaciteit van drie brandweerwagens. Luchtmachthelikopters worden alleen ingezet als de reguliere brandweer niet in staat is de brand te blussen.

Op het eiland is zeker veertig hectare natuurgebied verloren gegaan. Zondagavond waren in het getroffen gebied geen vlammen meer te zien, maar verschillende plekken smeulden nog wel. Volgens een woordvoerder van de gemeente Terschelling blijft het nog even spannend. Als de wind weer aanwakkert is de kans groot dat de brand opnieuw oplaait.