Rabobank Nederland

Rabobank neemt groene stroom af van zelf gefinancierde windmolens Rabobank Nederland, 17/05/2004 12:14
---

Vanaf 2005 zal de hele Rabobank Groep overschakelen op 100% groene elektriciteit van Nederlandse windmolens. Het unieke is dat die groene stroom, totaal 180 mln Kwh, afkomstig is van windmolens die volledig zijn (groen)gefinancieerd door de Rabobank.

Leverancier van de energie wordt Nutsbedrijven Maastricht die de groene stroom voor het grootste deel betrekt van Windunie, een samenwerkingsverband tussen eigenaren van windmolens door heel Nederland. Vandaag vindt de ondertekening van het contract plaats tussen Hans ten Cate, lid raad van bestuur Rabobank Nederland, en Jan van de Water, algemeen directeur Nutsbedrijven Maastricht.

Sinds 2000 neemt de Rabobank Groep al 25% groene stroom af. Vanaf 2005 krijgen meer dan 1300 locaties binnen de Rabobank Groep 100% groene stroom. Al vanaf 2003 nemen ruim 900 honderd van de kleinste locaties 100% groen af en het aantal deelnames aan het collectieve inkoopcontract stijgt nog steeds. Vanaf 2005 zullen ook de grootste afnemers overschakelen op 100% groene stroom, zoals de hoofdkantoren in Utrecht en Eindhoven en de facilitaire en computercentra in Zeist en Best. Ook dochters als Interpolis, FGH Bank, De Lage Landen en Robeco maken gebruik van dit contract.

Unieke combinatie Nutsbedrijven Maastricht heeft er specifiek voor gekozen om te investeren in (Nederlandse) windenergie als duurzame bron van energie. De windmolens die de stroom produceren staan in veel gevallen op agrarische bedrijven. Deze ondernemers produceren stroom voor hun eigen bedrijf en leveren ook aan het openbare net. Veel van deze ondernemers zijn klant of lid van de Rabobank. Mede door deze koppeling is een belangrijke meerwaarde ontstaan, omdat dit contract de continuïteit van verbanden als Windunie extra waarborgt.

Energieverbruik, mobiliteit en papier Met het contract heeft de Rabobank een belangrijke doelstelling gerealiseerd in het kader van haar beleid rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Energieverbruik, mobiliteit en papier zijn de belangrijkste milieuaspecten van de bedrijfsvoering van de Rabobank. Dankzij het contract daalt de milieubelasting van de groep dan ook significant. Het contract is afgesloten voor drie jaar.

Nutsbedrijven Maastricht Nutsbedrijven Maastricht is een bedrijf dat door haar kleine schaal partijen als Windunie en Rabobank op een innovatieve manier aan elkaar kan verbinden. Als een van de eerste energieleveranciers van Nederland levert Nutsbedrijven Maastricht Groene Elektriciteit, energie die wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Onder andere in samenwerking met Windunie koopt Nutsbedrijven Maastricht zuivere windenergie in voor haar klanten. Middels certificaten kan de Rabobank zelf kiezen van welke windmolens ze de stroom wil hebben. Zo wordt gegarandeerd dat groene energie voor 100% afkomstig is van Nederlandse windmolens met een groenfinanciering van de Rabobank.