Gemeente Lingewaard


Lingewaard geslaagd voor GBA-audit

Alle gemeenten dienen eens in de drie jaar een audit te laten uitvoeren op de kwaliteit van hun GBA. Daarbij wordt gecontroleerd of de persoonsgegevens correct zijn opgenomen in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens. Daarnaast worden belangrijke punten met betrekking tot het beheer van de GBA getoetst: de procedures voor Back up & herstel, Uitwijk en Beveiliging. Tevens wordt per 1 januari 2001 als verplicht onderdeel in de GBA-audit de kwaliteit van de getroffen maatregelen en voorzieningen in het kader van de privacybescherming getoetst.

Op basis van de in 2002 uitgevoerde audit in de toenmalige gemeente Bemmel moest binnen één jaar een heraudit worden uitgevoerd op de onderdelen 'Proces' en 'Privacy' conform het gestelde in de Regeling periodieke GBA-audit van het agentschap BPR van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties. Uit het resultaat blijkt dat de audit met positief gevolg is afgelegd.

Gemeenten dienen voor de GBA-audit bedrijven in de arm te nemen die door de minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid zijn aangewezen. Aanwijzing vindt alleen plaats als de Raad voor Accreditatie het betreffende bedrijf heeft getoetst op zaken als continuïteit en beschikbare kennis. De periodieke GBA-audit maakt onderdeel uit van de wet tot wijziging van de Wet GBA (Staatsblad 2000, nr. 154). De wettelijke bepaling inzake de periodieke GBA-audit (artikel 120a) is met terugwerkende kracht ingegaan op 1 juli 1999.

Artikel geplaatst op 17 mei 2004