VVD



Speech van VVD-partijvoorzitter Jan van Zanen,
115e algemene vergadering van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie

Dames en Heren,

Rotterdam, de stad van Pieter Jacobus Oud, de oprichter van de VVD. De man die zowel Rotterdam, als de Nederlandse politiek als ook de VVD en het Nederlandse Liberalisme bijna vele jaren lang zo hartstochtelijk gediend heeft. De democraat en liberaal in hart en nieren. Hij heeft onze partij samen met anderen opgericht en opgebouwd. Hij heeft vele liberalen uit de verstrooiing weten aan te spreken en een veilig huis geboden. De partij (en Rotterdam) blijft hem daarvoor dank verschuldigd.

Rotterdam ook de stad van geen woorden, maar daden. Een zin die liberalen aan zou moeten spreken. Maar deze stad was ook de thuishaven van de man die nu twee jaar geleden ons politieke landschap op zijn grondvesten heeft doen schudden: Pim Fortuijn. Zijn optreden en gewelddadige dood hebben het jaar 2002 tot een historisch jaar gemaakt. Politiek, politieke partijen en samenleving zijn sindsdien niet meer hetzelfde. Overal in het land waar ik kom, merk ik dat dit in ieder geval bij ons de sfeer is waarin en waarvoor door de vrijwilligers en politici wordt gewerkt.

In mijn eerste vier maanden als uw voorzitter ben ik in vele afdelingen en kamercentrales geweest. Van Slochteren tot Roermond. Het zijn enerverende maanden geweest waarin veel is gebeurd. Er is het nodige in gang gezet. Ik kom daar nog op terug. En ook ben ik menigmaal verrast door de creativiteit, kwaliteit en betrokkenheid die er binnen onze partij is. En natuurlijk zijn er momenten van verbazing geweest, bijvoorbeeld op de dag van de kandidaatstelling voor het Europees Parlement.

De VVD zal overal in het land aan duidelijke woorden ook de daden moeten voegen. Heldere geluiden afgeven en concrete resultaten boeken. Bij u thuis om de hoek, maar ook in kamer, europees parlement en kabinet. 'Rotterdam zet door' is wat mij betreft een prima start: de VVD ook!

Ook als de boodschap voor de kiezers niet meteen en overal plezierig is, moet dat verteld, besproken en bediscussieerd worden. Een veranderende politieke en maatschappelijke omgeving, kan het niet anders dan dat ook voor het functioneren van de VVD betekenis heeft. Het gaat dan om mensen die ons vertegenwoordigen, de kwaliteit en voortgang van de partijvernieuwing en de inhoud van onze boodschap.

Pauline Krikke is met de scoutingscommissie op zoek naar bekende en onbekende talenten. Personen, persoonlijkheden, the human factor idols- ik zei het u bij mijn aantreden eind november - zijn steeds belangrijker!

Henry Meijdam gaat aan de slag in de auditcommissie om de vernieuwing van de VVD te bewaken: zorgvuldigheid in acht nemen, van elkaar te leren (laat de best practices zien), iedereen er bij te houden en stap voor stap tot resultaten te stimuleren.

Vernieuwing gaat niet vanzelf. Is ook niet gemakkelijk. Het is een taai proces. Er gaat met alle goede bedoelingen ook wel eens iets mis. Ik merk dat ook in mijn eerste maanden als uw partijvoorzitter.

Er is bij velen van u groot enthousiasme. Afgelopen woensdag had De Oude Beurs in Middenmeer een volle zaal. Zo moet het! En het kan .

Vernieuwing van onderop , door u. Alleen als onze leden en vrijwilligers het zien zitten, gaat het lukken. Zonder de leden kunnen afdelingsbesturen en het hoofdbestuur weinig.

Volhouden en niet alles tegelijk. Ik ben trots op wat u en wij de afgelopen maanden in de steigers hebben kunnen zetten. Het bruist op vele plaatsen. Op weg naar de verkiezingen voor het Europees parlement is het bijvoorbeeld goed dat wij op 10 juni een lijstverbinding zijn aangegaan met D66.

Op zoek naar talenten; Bewaken en stimuleren van een goed verloop van de vernieuwing. En dan onze boodschap.

Geert Dales bereidt samen met zijn commissie, maar vooral ook met zoveel mogelijk van u, een nieuw liberaal manifest voor. Een manifest dat moet klinken als een klok, antwoorden geeft op nieuwe vraagstukken (veiligheid/werk) vanuit onze liberale idealen. Dat nog meer mensen moet motiveren zich bij de stembus en via het lidmaatschap bij ons liberalen aan te sluiten. En aantoont dat het liberalisme springlevend - ik zou bijna zeggen vrij opwindend - is. Ik verheug me hier zeer op. Ook op uw bijdragen: vandaag op de ideeënmuur, u kunt kennis maken met de commissieleden, via liberaalmanifest@vvd.nl en op 11 september tijdens de Ideeëndag.

De commissie is zeer enthousiast. En overigens, geen slappe thee graag. 'Iedereen heeft recht op een fatsoenlijk bestaan'. Het PvdA manifest heeft gelijk. Maar mag het een onsje meer zijn? Ik zei het u. Politiek, politieke partijen en samenleving zijn niet meer hetzelfde. Over nut en functioneren van politieke partijen valt veel te zeggen. Ook in deze weerbarstige tijden zijn en blijven zij van grote betekenis. Wat is het antwoord op het dilemma met welke democratie we te maken hebben. Is het een personendemocratie? Is het een partijendemocratie?
Is het toch een dramademocratie?

Alle onderwerpen die momenteel spelen op staatsrechtelijk en bestuurlijk terrein hebben te maken met dat dilemma. Denk aan de worsteling van het dualisme in het lokale en provinciale bestuur. Merkwaardig overigens die professor Elzinga toch in Binnenlands bestuur van maart 2004. Zijn wij met zijn allen op lokaal niveau bezig op basis van zijn advies, ziet ie het opeens heel anders . Merkwaardig, merkwaardig. Denk ook aan de effecten de invoering van de gekozen burgemeester. De hervorming van het Kiesstelsel. Wij spreken er vandaag over en wat ons betreft ook op 19 juni in de partijraad. Overal komt dit dilemma om de hoek kijken. De Bermuda triangle van drama-, personen- en partijendemocratie.

En mag ik als uw voorzitter toch ook hier aandacht vragen voor de functie van politieke partijen? In de veranderende samenleving hebben zij nog steeds een belangrijke want integrerende en samenbindende functie. Vernieuwing van en binnen politieke partijen is nodig - wij zijn daar volop mee bezig - maar ik kom op voor de betekenis van de politieke partij. Zij voeden op, dragen bij tot maatschappelijke betrokkenheid, tot burgerzin.

Minister De Graaf ga er niet luchthartig mee om!

Vandaag gaan we als partij een nieuwe weg op. Voor het eerst hebben we vanmiddag met z'n allen persoonlijk stemrecht op een Algemene Vergadering. Natuurlijk is het nog niet volmaakt en aan het einde van deze dag zullen we zeker zeggen. "Tja dat moeten we de volgende keer anders doen". Maar ik heb me vorig najaar nadrukkelijk kandidaat voor het voorzitterschap gesteld in de overtuiging dat partijvernieuwing noodzakelijk is maar ook werkt en resultaten oplevert. Al kost het misschien wat pijn en moeite en enige turbulentie. Alleen op deze manier kunnen wij op weg naar meer leden, de meeste kiezers. Gaat u vooral 10 juni!

Aan de slag!!

---- --