VERGOUW PUBLISHING

Luchtgitaristen serieus genomen in nieuwe publicatie

Terwijl het Nederlands Luchtgitaar Kampioenschap nog in volle gang is, is de wereldwijd eerste serieuze en luchtige over luchtgitaarspelen verschenen. In het boek De lucht tussen mijn vingers wordt het fenomeen vanuit diverse verrassende perspectieven belicht. Auteur Gyuri Vergouw heeft op basis van literatuurstudie en interviews onderzocht welke invloed de air guitar op de beleving van muziekliefhebbers heeft en komt met opmerkelijke ontdekkingen en uitspraken.

Is luchtgitaarspelen een serieuze kunstvorm, een sport of niet meer dan een hype? In de wereldwijd eerste serieuze én luchtige studie naar de herkomst en achtergronden van de luchtgitaar wordt gezocht naar het antwoord. Bekende en onbekende Nederlanders komen aan het woord over hun passie voor de luchtgitaar, onder wie Henk van Dorp, Jan Jaap van der Wal, Mart Smeets en de gitaristen David Hollestelle en Phil Tilli. Natuurlijk komen luchtgitaristen zelf ook aan het woord en zijn in het boek 48 paginas met uniek fotomateriaal opgenomen, die inzicht geven in zowel de nationale als de internationale luchtgitaristenscene.

Dat luchtgitaarspelen serieus genomen mag worden blijkt uit het feit dat veel gerenommeerde gitaristen op de air guitar zijn begonnen, zoals Jimi Hendrix, Carl Blue Suede Shoes Perkins en achtvoudig Grammy Award winnaar George Benson. Het blijkt dat de creativiteit juist door het ontbreken van het instrument wordt gestimuleerd. Zij staan hierin niet alleen. Veel latere blues- en rocklegenden groeiden op in arme omstandigheden in het zuiden van de Verenigde Staten ten tijde van de grote depressie in de jaren 30. Voor een gitaar was er geen geld. Het enige alternatief was de bezemsteel, een tennisracket of een zelfbouwgitaar bespelen. Het zijn deze gitaristen die de contouren van de hedendaagse popmuziek hebben bepaald.


11)De lucht tussen mijn vingers biedt lezers een nieuwe kijk op de populaire muziek en geeft vele luister- en speeltips op het gebied van de blues-, pop- en rockmuziek. Hieruit blijkt dat luchtgitaarspelen een cruciale rol speelt in de hedendaagse muziek: een goede riff is cruciaal voor het succes van een song of band. Meer info over luchtgitaarspelen en de Nederlandse Kampioenschappen is te vinden op www.luchtgitaar.nl .

Auteur Gyuri Vergouw is organisator van het Nederlands Luchtgitaar Kampioenschap(r)(tm). Eerdere publicaties van zijn hand zijn onder meer de succesvolle voetbalklassieker De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty(2000), waarvan onlangs bij Elsevier een nieuwe druk is verschenen en Sabbatsverlof(1999), dat heeft bijgedragen tot het populariseren van sabbaticals en het onderwerp op de agenda van veel organisaties heeft gezet.

De lucht tussen mijn vingers
De universele geschiedenis van de luchtgitaar

Auteur: Gyuri Vergouw
Met fotos van Wim de Groot e.a.
Uitgever: Vergouw Publishing
Prijs: Euro 15,90
ISBN 90-805317-5-8

Verkrijgbaar of te bestellen via de boekhandel; leverbaar via Centraal Boekhuis


---


----