Gemeente Amsterdam

Amsterdamse havens weer op winst
14 mei 2004 - Lisa Neves Gonçalves

In de eerste drie maanden van 2004 heeft Zeehavens Amsterdam de goederenoverslag met 8,6% zien groeien. Dit maakte wethouder Mark van der Horst (Zeehavens) vandaag bekend tijdens de tweede open dag voor de Industrie en Haven.

Zowel het droge massagoed als het vloeibare massagoed boekten winst. Door een toename van de kolen- en ertsenoverslag ging het droge massagoed met 5 procent omhoog naar ruim 11 miljoen ton. Het vloeibare massagoed steeg met 27 procent tot ruim 4 miljoen ton, dankzij de grote vraag naar olieproducten vanuit Amerika en West-Afrika. Het stukgoed bleef min of meer stabiel rond de 1,8 miljoen ton.

Wethouder Van der Horst verwacht dat de overslag over geheel 2004 weer het recordniveau van 2002 zal benaderen van 70 miljoen ton. De opleving van de wereldeconomie en de verwachte grotere vraag naar Europese producten vanuit Amerika en Azië, dragen bij aan een toename van het vervoer via de Amsterdamse haven.

Ook zullen dit jaar meer cruiseschepen naar Amsterdam komen. Naar verwachting zullen 94 zeecruiseschepen en circa 700 riviercruiseschepen onze stad bezoeken tegenover 86 zeecruiseschepen en 651 riviercruiseschepen vorig jaar. Het grote pluspunt hierbij is dat Amsterdam steeds meer als begin- dan wel als eindpunt van een cruise fungeert. Financieel is dit voor de stad gunstig, omdat toeristen langer in Amsterdam verblijven en meer uitgeven.

Pb-98

© Gemeente Amsterdam