Socialistische Partij

Voorstel Zalm `werk voor uitkering' lijkt mooier dan het is

17-05-2004 * "Iedereen kan stofzuigen", dus waarom uitkeringsgerechtigden niet aan het werk zetten als hulp in de huishouding? Dat zegt minister Zalm, maar SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit stelt dat het niet zo eenvoudig is als Zalm het voorstelt. "Hulp in de huishouding bij hulpbehoevenden is natuurlijk iets anders dan gewoon even wat stofzuigen. Dit soort werk doet de thuiszorg. Het is volwaardig werk en daar hoort een volwaardig loon bij. Mensen met behoud van uitkering dit soort werk laten doen, klinkt mooi, maar kan niet."

In Helmond moeten mensen met een uitkering klerenhangers gaan inpakken. In Groningen moeten ze de stad extra schoonmaken, en volgens Zalm kunnen ze ook in de huishouding bij hulpbehoevenden gaan werken. De nieuwe bijstandswet maakt werken met behoud van uitkering mogelijk, maar dan moet het gaan om werk van korte duur dat dient als opstapje naar `echt' werk en er mag geen sprake zijn van verdringing.

De Wit: "De plannen van allerlei gemeenten wekken de indruk dat ze denken `we hebben nog ergens een stelletje uitkeringstrekkers, laat hen maar wat klusjes opknappen.' Natuurlijk vindt ook de SP dat geprobeerd moet worden mensen aan het werk te helpen, daar is niks mis mee. Maar meestal is het gewoon volwaardig werk en daarvoor hebben we in dit land afgesproken dat het minimumloon betaald moet worden. Uitgerekend is dat men bij werken met behoud van uitkering ruim 20% onder het minimumloon komt te zitten."

"Het wrange aan het verhaal van Zalm is dat in de thuiszorg op dit moment mensen ontslagen worden. Dat zijn de gekwalificeerde mensen en die zouden nu vervangen mogen worden door mensen met een uitkering. Of ze moeten als werkloze nu hetzelfde werk gaan doen, maar dan voor een bijstandsuitkering. Dat kan niet, dat is pure verdringing. Ik ga daarom dinsdag de regering om opheldering vragen."