Nuon

PERSBERICHT
Amsterdam, 17 mei 2004

Nieuwe energietarieven Nuon en Continuon Netbeheer per 1 juli 2004

Als gevolg van sterk gestegen grondstofprijzen verandert energieonderneming Nuon met ingang van 1 juli 2004 de tarieven voor de levering van gas en elektriciteit. De transporttarieven van Continuon Netbeheer blijven gelijk voor elektriciteit en dalen per 1 juli 2004 voor gas.

Huishoudelijke klanten van Nuon met een gemiddeld verbruik van 1.820 m3 gas en 3.500 kWh elektriciteit per jaar gaan na 1 juli 2004 per saldo ¬ 0,07 per maand meer voor gas en gemiddeld ¬ 0,45 per maand meer voor elektriciteit betalen (inclusief BTW).

Scherpe tarieven ondanks sterk gestegen grondstofprijzen In een toelichting zegt Kjartan Skaugvoll, Directeur Nuon Retail: 'Nuon zet met deze nieuwe tarieven voor energielevering scherpe prijzen neer, zeker gezien de huidige zeer hoge grondstofprijzen. De olieprijs is binnen een half jaar met ruim 33% gestegen naar circa 40 dollar per vat, het hoogste niveau sinds 20 jaar. Deze hoge grondstofprijzen beïnvloeden de verkoopprijzen van elektriciteit en gas. Na 1 juli zullen we in de vrije energiemarkt klanten meer keuze gaan bieden op het gebied van prijs, service en contractvoorwaarden. Hierover geven we binnenkort meer informatie', aldus Skaugvoll.

Tarieven levering elektriciteit
De kilowattuurprijzen voor de levering van elektriciteit stijgen met gemiddeld 3% als gevolg van hogere inkoopkosten. Een huishouden met een gemiddeld verbruik gaat hierdoor gemiddeld ¬ 0,45 per maand meer betalen. Voor klanten die hun leveringstarief met Nuon VastePrijsStroom hebben vastgezet, verandert er niets.

Nuon Groenstroom en Nuon Natuurstroom
Hoewel per 1 juli 2004 de energiebelasting op groene energie wordt verhoogd, blijft Nuon Groenstroom ook na 1 juli 2004 hetzelfde kosten als gewone stroom. De meerprijs van Nuon Natuurstroom blijft ongewijzigd.

Geringe stijging gaskosten
Huishoudens met een gemiddeld verbruik gaan vanaf 1 juli 2004 per saldo ¬ 0,07 per maand meer betalen. Deze geringe stijging wordt veroorzaakt door twee factoren. 1. De kubieke meterprijzen voor de levering van gas stijgen met 2% als gevolg van hogere inkoopkosten van Nuon bij Gasunie. Daarnaast verhoogt Nuon het vastrecht levering gas. Hiermee komt dit tarief meer in lijn met de werkelijke kosten van facturering en klantenservice. Een huishouden met een gemiddeld verbruik gaat voor het leveringsdeel van gas ¬ 1,61 per maand meer betalen.

2. Daarnaast verlaagt Continuon Netbeheer de transporttarieven voor gas per 1 juli 2004 als gevolg van een tariefcorrectie in de eerste helft van 2004. Een huishouden met een gemiddeld verbruik gaat voor het netbeheerdeel van gas vanaf 1 juli 2004 ¬ 1,54 per maand minder betalen. De transporttarieven van Continuon Netbeheer worden vastgesteld door de Dienst uitvoering en Toezicht energie (DTe).

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende Nederlandse energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten 2,7 miljoen klanten bedient in met name Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle betrokkenen: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De omzet in 2003 bedroeg ¬ 5,1 miljard. Bij Nuon werken 10.000 medewerkers. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Friesland, Gelderland en Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.



Nuon