Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 17-5-2004

Vaccinatie tegen pneumokokken bij ouderen en risicogroepen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

POG/ZP 2.443.793

17 mei 2004

Op 18 augustus jl. heeft de Gezondheidsraad (GR) zijn advies "Vaccinatie tegen pneumokokken bij ouderen en risicogroepen" aan mij aangeboden. Dit advies is u reeds ter informatie toegezonden. Hierbij informeer ik u over mijn standpunt terzake en de verdere afhandeling.

De GR komt tot de conclusie dat er wetenschappelijk gezien momenteel geen onderbouwing is om alle 65-plussers tegen pneumokokken in te enten. Een op de Nederlandse situatie afgestemd vergelijkend onderzoek is nodig om in de nabije toekomst een beter antwoord te kunnen geven ten aanzien van de wenselijkheid van deze vaccinatie voor alle ouderen. Voorts beveelt de GR aan de indicatiestelling voor vaccinatie van bepaalde risicogroepen aan te passen. Tevens wordt nader onderzoek noodzakelijk geacht om voor bepaalde ziektecategorieën een nadere indicatiestelling te kunnen onderbouwen.

Ik stem in met het advies van de GR met betrekking tot het niet-vaccineren van alle ouderen tegen pneumokokken. ZonMw geeft op mijn verzoek uitvoering aan een onderzoeksprogramma op het terrein van preventie. De aanbevelingen van de GR voor verder onderzoek op dit terrein zal ik onder de aandacht van ZonMw brengen.

Wat betreft de verruiming van de indicatiestelling zal ik het College voor zorgverzekeringen, de instantie die geneesmiddelen beoordeelt ten behoeve van opname in het pakket, vragen mij op basis van de aanbevelingen van de GR hierover te adviseren.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst