OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND
http://www.ou.nl

Vlaming benoemd tot lid Raad van toezicht Open Universiteit

Op voordracht van haar collega, de Vlaamse minister van Onderwijs en vorming Marleen Vanderpoorten, heeft de Nederlandse minister van Onderwijs, cultuur en wetenschap, Maria van der Hoeven, prof. dr. Raoul Van Esbroeck benoemd tot lid van de Raad van toezicht van de Open Universiteit Nederland. Met de benoeming van een Vlaming in de RvT wordt aan de verbondenheid van de Open Universiteit met Vlaanderen uitdrukking gegeven. Vlaanderen heeft geen eigen instelling voor open hoger afstandsonderwijs maar werkt samen met de Nederlandse Open Universiteit. Omdat de belangstelling van Vlamingen voor studeren aan de Open Universiteit relatief snel toeneemt wordt een meer structurele samenwerking tussen de Open Universiteit en het Vlaamse hoger onderwijs wenselijk geacht.

Raoul van Esbroeck (59) is sinds 1992 hoogleraar en coördinator onderwijsbegeleiding aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is een expert op het gebied van beroepsoriëntatie, carrièreontwikkeling en leven lang leren. Hij is o.m. lid van de 'board of directors' van de International Association for Educational and Vocational Guidance (IAEVG), hoofdredacteur van International Journal for Educational and Vocational Guidance en lid van de redactieraad van The Career Development Quarterly, Conseil Scientifique International, International Journal for the Advancement of Counselling en Orientation Scolaire et Professionnelle.

De Open Universiteit Nederland is een van de toonaangevende instellingen voor hoger afstandsonderwijs in de wereld en een autoriteit op het gebied van zelfstudie en ict-ondersteund onderwijs. Het unieke van de Open Universiteit is dat er geen vooropleidingseisen worden gesteld en dat studenten zelf kunnen bepalen wanneer, waar en in welk tempo ze studeren. De afgelopen jaren staan gemiddeld 24.000 mensen ingeschreven als student of cursist. Men kan bij de Open Universiteit cursussen, bachelor- of masteropleidingen volgen in cultuurwetenschappen, informatica, managementwetenschappen, milieu-natuurwetenschappen, onderwijskunde, psychologie, en rechtswetenschappen. De hoofdvestiging staat in Heerlen en verspreid over Nederland zijn er twaalf studiecentra en drie provinciale steunpunten.

Sinds de oprichting van de Open Universiteit Nederland in 1984 bestaat er een samenwerkingsverband met de Vlaamse universiteiten om via de Open Universiteit ook Vlamingen de kans te geven Nederlandstalig open hoger afstandsonderwijs te volgen. Bij verschillende Vlaamse universiteiten is een studiecentrum gevestigd waar nu zo'n 2.400 studenten ingeschreven staan. Het aantal Vlaamse studenten neemt jaarlijks toe. Ook de opleidingscheques, waarbij de Vlaamse overheid de helft van de kosten draagt tot een maximum van 250 euro per jaar, kunnen bij de Open Universiteit verzilverd worden.