UWV

Eerste kwartaalrapportage UWV 2004

Aantal WAO-aanvragen 20% gedaald
Het aantal WAO-aanvragen daalt nog steeds. In het eerste kwartaal heeft UWV 20% minder aanvragen binnengekregen dan in het laatste kwartaal van 2003. Het effect van deze daling zal in het tweede kwartaal zichtbaar worden in de instroom. Het aantal WW-uitkeringen is gestegen tot bijna 307.000. Daarnaast zijn ruim 4.000 cliënten vanuit de WAO en de WW weer aan het werk gegaan. Dat staat in de eerste kwartaalrapportage van UWV.

WAO
De instroom in de WAO was in het eerste kwartaal 3% lager dan in het laatste kwartaal van 2003, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar daalde de instroom met 28%. Omdat er meer mensen uit de WAO stromen dan erin, zet de daling van het totale aantal WAO-ers door: bijna 780.000 aan het eind van het eerste kwartaal, tegenover bijna 786.000 eind 2003. De huidige wetgeving blijft effect sorteren.

Vanwege de invoering van een nieuw werkproces, waaraan opleidingen verbonden zijn, en door afname van de personele omvang bij de betreffende divisie heeft er in het eerste kwartaal extra druk gelegen op de capaciteit bij de beoordelingen voor WAO en WAZ en daarmee op de tijdigheid. De productiviteit is in de loop van het kwartaal weer verbeterd en zal naar verwachting snel weer op orde zijn.

In verband met de invoering van de premiedifferentiatie per branche hadden kleine werkgevers in het eerste kwartaal de mogelijkheid een aanvraag in te dienen om eigen risicodrager te worden. Naast een regulier aantal aanvragen van grote werkgevers heeft UWV ongeveer 72.500 aanvragen van kleine werkgevers ontvangen. Op dit moment zijn er bijna 13.000 werkgevers eigen risicodrager.

WW
Het aantal WW-uitkeringen is in het eerste kwartaal gestegen tot bijna 307.000, een stijging van 26.000 ten opzichte van eind 2003. Het is voor het eerst sinds mei 1998 dat het aantal WW-uitkeringen weer boven 300.000 uitkomt. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2003 is het aantal WW-uitkeringen met 32% toegenomen. De stijging van het aantal WW-uitkeringen, die drie jaar geleden begon, zal naar verwachting heel 2004 aanhouden.

De werkloosheid nam vooral toe in de jongere leeftijdscategorieën. Onder personen ouder dan 57,5 jaar nam het aantal WW-uitkeringen veel minder toe (slechts 9% ten opzichte van vorig jaar). UWV onderzoekt of er een relatie kan worden gelegd met recent ingevoerde maatregelen zoals het afschaffen van de vervolguitkering, de premiekortingsregeling WW en herinvoering van de sollicitatieplicht voor mensen van 57,5 jaar en ouder. Ondanks het toegenomen aantal WW-aanvragen blijft de snelheid waarmee UWV de aanvragen behandelt ruimschoots aan de norm voldoen.

Ziektewet
Ook het aantal Ziektewetuitkeringen daalt. In het eerste kwartaal verstrekte UWV bijna 63.000 Ziektewetuitkeringen, in het laatste kwartaal van 2003 was dat ruim 68.000. De gemiddelde ziekteduur is in het eerste kwartaal met 12% gedaald. In het eerste kwartaal herstelde 93% van de zieken binnen negen maanden, daarmee is UWV op weg naar het streefpercentage van 96%.

Om het ziekteverzuim onder uitzendkrachten terug te dringen, werkt UWV intensief samen met de sector Uitzendbedrijven. Een nieuw werkmodel, dat in 2003 uitgeprobeerd is, laat zodanig goede resultaten zien dat het nu landelijk ingevoerd wordt. Daarnaast heeft UWV de verzuimbegeleiding van zieke werklozen geïntensiveerd.

Reïntegratie
In het eerste kwartaal heeft UWV bijna 23.000 mensen aangemeld voor een reïntegratietraject. Ongeveer 4000 andere cliënten zijn in dit kwartaal na een eerder gestart reïntegratietraject weer aan het werk gegaan. Ruim 400 cliënten hebben een aanvraag ingediend voor een individuele reïntegratieovereenkomst (IRO), waarbij het uitgangspunt het plan van de cliënt zelf is. In afwachting van de regelgeving ten aanzien van de IRO neemt UWV de aanvragen alvast in behandeling. Bij de aanbesteding van reïntegratie in 2004 staan resultaatfinanciering, effectiviteit van scholing, keuzevrijheid voor cliënten en een benchmark van reïntegratiebedrijven centraal. UWV gaat de mogelijkheden na om goed presterende reïntegratiebedrijven voor langere tijd te kunnen contracteren.

Efficiency
In de begroting voor 2004 is een netto besparing op de uitvoeringskosten opgenomen van 166,2 miljoen euro ten opzichte van 2001. Aan het einde van het eerste kwartaal ligt UWV op koers ten aanzien van deze besparing. In totaal moet UWV in 2005 een besparing op de uitvoeringskosten van 25% ten opzichte van 2001 gerealiseerd hebben. Dit komt neer op een bedrag van 377,8 miljoen euro. Hiervan vloeit 40% terug naar UWV voor structurele investeringen in de kwaliteit, zodat de netto besparing op 226,7 miljoen euro komt.