INNOVATIENETWERK

Buurderijen moeten boerderijen vervangen

Landbouw en platteland staan voor ingrijpende vernieuwingen. Daar wordt al jaren aan gewerkt, maar zonder veel succes. De gekozen aanpak is vaak symptoombestrijding, maar lost niet de echte problemen op. Er is een ander systeem van eigendom, beheer en profijt nodig. Het huidige systeem leidt tot ontwrichting. Dat moet anders. Verantwoordelijkheid dient weer een gezicht te krijgen, blijkt uit 'Van boerderij naar buurderij', een rapport van InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster, dat vandaag verschijnt.

In dit rapport wordt een diepgaande analyse gemaakt van de manier waarop verantwoordelijkheden voor het landelijk gebied zijn geregeld. De visie van landbouw als puur economische activiteit is een belangrijke oorzaak van de sociale ontwrichting op het platteland. De betekenis van landbouw als krachtig domein van zingeving komt hierin niet aan bod. De nadruk op efficiency heeft geleid tot anonimisering van relaties, zowel binnen de landbouw als in de relaties met de buitenwereld. Productie van voedsel en beheer van het landelijk gebied zijn steeds minder te combineren functies. De boer komt daardoor in een spagaat terecht. De markt dwingt tot intensivering, terwijl een goed beheer van het landelijk gebied om extensivering vraagt. De overheid is verstrikt geraakt in eigen regelgeving, is een gevangene van zichzelf geworden.
Er is behoefte aan totaal nieuwe ontwerpen voor organisatievormen. De huidige scheiding tussen publiek en privaat moet worden opgeheven, zodat burgers weer hun eigen leefomgeving kunnen beinvloeden. Daar zijn nieuwe burgerschapsvormen voor nodig. Hier is bijvoorbeeld collectief eigendom of medefinanciering aan de orde. Hiervoor moeten bestaande eigendom- en gebruiksrechten ter discussie worden gesteld.
InnovatieNetwerk gaat nieuwe ontwerpen maken voor dergelijke organisaties. Draagvlak bij bestaande organisaties wordt hierbij niet als maatstaf genomen. Het reproduceren van wat we al kennen is immers niet het doel van een echt vernieuwend ontwerp. Er wordt daarom samenwerking met kritische personen en vernieuwende organisaties gezocht.

Meer informatie: Mathieu Wagemans, 06-48131102


17 mei 04 14:35