Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Verbeet over de dovenspelen in Melbourne (2030413340)

1.
Bent u op de hoogte van het feit dat het Nederlands voetbalelftal voor doven zich dit weekeinde overtuigend heeft weten te plaatsen voor de Deaflympics in Melbourne in 2005, maar dat het elftal vanwege geldgebrek moet afzien van deelname, en dat dit waarschijnlijk ook geldt voor twee boogschutters die zich hebben geplaatst? Wat vindt u hiervan?

1.
Ik heb kennisgenomen van de plaatsing van het Nederlands Voetbalelftal voor doven en van de plaatsing van twee dove schutters voor de Deaflympics in Melbourne in 2005. Op dit moment is door NebasNsg evenwel nog geen definitieve beslissing genomen ten aanzien van het afzien van deelname.

2.
Bent u bereid te bevorderen dat de geplaatste sporters alsnog kunnen afreizen naar de Deaflympics? Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom niet?

3.
Deelt u de mening dat het thuisblijven van de sporters deels een gevolg is van de forse bezuinigingen op de sport, waarbij de gehandicaptensport niet is ontzien? Zo nee, waarom niet?

2 en 3.
Ik heb contact opgenomen met NebasNsg en NOC*NSF over de deelname van desbetreffende sporters aan de Deaflympics. Deze spelen worden door de dovensport zelf en door NebasNsg en NOC*NSF niet gezien als een topsport-evenement. Een aanwijzing als sportevenement is nodig om voor steun uit de lotto in aanmerking te komen. Het ministerie van VWS kan evenmin in financiële steun voorzien, aangezien een subsidietitel ontbreekt. Dat is overigens geen gevolg van bezuinigingen in het sportbeleid. Dezerzijds is nooit steun verleend aan de uitzending van (top)sporters naar (top)sportevenementen.

4.
Hoe verhoudt het thuisblijven van de dove sporters zich tot het regeerakkoord waarin staat dat de overheid > de gehandicaptensport, waar nodig, zal ondersteunen?

4.
De ondersteuning van de gehandicaptensport krijgt op twee manieren vorm. Allereerst wordt de koepel van de gehandicaptensport NebasNsg financieel ondersteund voor het realiseren van haar doelstellingen. Daarnaast is er een meerjarig project gestart dat erop is gericht de organisatorische integratie van gehandicapte sporters binnen de reguliere sportbonden te bevorderen. Inmiddels hebben 8 sportbonden een overeenkomst met NebasNsg gesloten en zijn er 10 sportbonden die een intentieverklaring hebben ondertekend en daarmee aangegeven ook een overeenkomst na te streven. Mijns inziens wordt aldus volledig uitvoering gegeven aan het regeerakkoord. Hoewel ik de teleurstelling van sporters bij het eventueel afzien van deelname begrijp, is dit voor mij geen reden het beleid, om geen subsidie beschikbaar te stellen voor het uitzenden van valide en/of gehandicapte sporters naar evenementen te herzien.

2

5.
Bent u op de hoogte van het feit dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de Deaflympics wel erkent als topsportevenement, maar het Nationaal Olympisch Comité (NOC) niet? Wat vindt u hiervan? Bent u bereid te bevorderen dat ook het NOC het evenement als topsportevenement erkent?

5.
Zoals eerder vermeld in het antwoord op vraag 2, wordt het evenement door de betrokken organisaties op basis van de geldende criteria, niet als topsport-evenement beschouwd. Het IOC heeft toestemming verleend om de naam
"Deaflympics" aan het evenement te verlenen. Daarmee spreekt het IOC zich evenwel niet uit over de status als topsportevenement.


---- --