Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Bouwbedrijven geïnformeerd over CAO-onderhandelingen

17 mei 2004 Het AVBB heeft vandaag alle bij de lidverenigingen aangesloten bouwbedrijven een bericht gestuurd over de CAO-onderhandelingen. Sinds 2 april liggen deze stil en er is nog geen zicht op hervatting van het overleg.

De onderhandelaars namens de werkgevers geven in het bericht nadere tekst en uitleg over de huidige stand van zaken. Puntsgewijs wordt ingegaan op de verschillende onderwerpen die tijdens de onderhandelingen ter sprake zijn gebracht.
De werkgevers onderstrepen nogmaals te streven naar een nieuwe CAO, die aansluit op de huidige en toekomstige ontwikkelingen van de bouwsector. Doelstellingen van een af te sluiten akkoord zijn daarbij: vergroting van de interne flexibiliteit, stijging van de arbeidsproductiviteit en verlaging van de kosten. De werkgevers vinden het eisenpakket van de vakbeweging onaanvaardbaar, omdat dit zou leiden tot een verhoging van de arbeidskosten met vele procenten.

Hieronder de integrale tekst van het bericht aan de bouwbedrijven.

WAAROM DE BOUWWERKGEVERS EEN NIEUWE CAO WILLEN

Op 31 maart j.l. liep de oude Bouw-CAO af. De onderhandelingen over een nieuwe liggen stil.* Het is niet goed dat er geen voortgang is. Werkgevers hechten aan een nieuwe Bouw-CAO. Die moet tot stand komen op basis van argumenten. Laat de feiten spreken en niet de emoties!


*De onderhandelingen over de UTA-CAO zijn ook gestopt omdat er geen vooruitgang werd geboekt bij de Bouw-CAO en onderwerpen met elkaar samenhangen.

|> Winst & werk
Het gaat niet goed met de bouwbedrijven. Dus ook niet met de werkgelegenheid. Er zijn immers pas banen als er werk is. Geld moet je eerst verdienen voor je het kunt uitgeven. Herstel van winstgevendheid is in ieders belang. Een goede CAO kan daaraan bijdragen. De productiviteit moet omhoog en de arbeidskosten moeten naar beneden.

|> Loon & arbeidskosten
Ook in slechte tijden moet je niet aankomen met loonsverlaging. Dat snappen werkgevers best. Daar is ook geen sprake van. Iedereen die roept dat het wel zo is, doet aan stemmingmakerij. De lonen maken een pas op de plaats. Door gerichte maatregelen kunnen de arbeidskosten niettemin dalen. Wij vragen een ieder daarover mee te denken. Met enige creativiteit kunnen de kosten misschien zelfs zodanig dalen dat er tegelijkertijd een beperkte eenmalige uitkering mogelijk is. Dat zou het mooiste zijn.
Helaas zijn de vakbonden niet veel verder gekomen dan een eisenpakket dat leidt tot een arbeidskostenstijging van vele procenten! Op zon manier heeft overleg weinig zin.

|> Flexibiliteit & werkgelegenheid
Kostendaling kan worden bereikt door het inzetten van personeel beter te laten aansluiten op het aanwezige werk. Nu moet een bedrijf extra mensen inhuren in drukke tijden en de vaste medewerkers doorbetalen als er geen werk is. Door afspraken te maken over een flexibeler inzet van vaste krachten, kan dat worden vermeden. Werkgevers willen afspraken maken over hoeveel uren iemand per jaar moet werken. Werknemers gaan op jaarbasis niet méér uren werken dan nu, maar soms wel op andere tijden. In overleg uiteraard.
Op deze manier voorkomen we dat bedrijven het vaste personeelsbestand moeten inkrimpen en de variatie in werkaanbod altijd opvangen met externe krachten.

|> Reizen & vergoeding
Werknemers in de bouw krijgen veelal een reiskostenvergoeding of worden gratis vervoerd. Daarbovenop is er een vergoeding voor de uren die ze reizen naar het werk. Dat is op zich uniek: voor welk ander beroep geldt dat ook?
Werkgevers vinden dat een vergoeding wél reëel moet zijn en aansluiten op de werkelijke situatie. Dat kun je alleen van geval tot geval, in de onderneming vaststellen. Werkgevers en werknemers moeten daar samen afspraken over kunnen maken. Een collectieve regeling voor de gehele bedrijfstak past in dat opzicht niet.

|> Overheid & bedrijven
De regering bezuinigt, en fors. Alle burgers hebben te maken met stijgende lasten. Iedereen wil die graag vergoed krijgen. Het lijkt erop dat de vakbonden het vanzelfsprekend vinden dat bedrijven hiervoor opdraaien. Dat is niet logisch en niet redelijk. Werkgevers gaan geen overheidsmaatregelen compenseren. Dat leidt tot grote kostenstijgingen, die op hun beurt van invloed zijn op de werkgelegenheid. En die staat behoorlijk onder druk in de bouw. Iedereen merkt dat om zich heen.

|> CAO & keuzemogelijkheden
Niet iedereen is hetzelfde en wil hetzelfde. Ook niet als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Daarom willen de werkgevers daarover binnen de bedrijven afspraken kunnen maken. Over roostervrije dagen bijvoorbeeld, het uitbetalen daarvan of ze inruilen voor andere arbeidsvoorwaarden. Dat heet CAO à la carte. Net als in een cafetaria: kiezen wat je zelf wilt.

|> Verandering & verworven rechten
De vakbeweging spreekt vaak over verworven rechten. Wat ooit is afgesproken, moet blijven bestaan. Zelfs als de redenen van oude afspraken zijn komen te vervallen. Of als volstrekt onduidelijk is waarom destijds iets is afgesproken. Werkgevers zien de wereld, de markt, de bedrijven en ook de wensen van werknemers veranderen. Daarop moet de CAO worden aangepast. Bij bedrijven van nu hoort een CAO van nu. Niet één van gisteren, laat staan van eergisteren!

|> Historie & vakantiegeld
Het vakantiegeld is zon voorbeeld van vroeger. De vakantiebonnen zijn een ouderwetse manier om het vakantiegeld uit te betalen waarop bouwvakkers recht hebben. Ook een dure manier: alleen al het administratieve systeem goed onderhouden kost vele miljoenen euros. Die kosten kunnen we met elkaar besparen, zonder dat de werknemers erop achteruit gaan. Daarom willen werkgevers dit per 1 januari 2006 veranderen. Werknemers krijgen dan vakantiegeld en hun vakantiedagen worden doorbetaald. Net als bij alle andere Nederlanders en collegas die vallen onder de UTA-CAO. Wie kan in alle redelijkheid tegen zon verandering zijn?

|> Loonsverhoging & prijscompensatie
Als één van de weinige sectoren kent de bouw nog een automatische prijscompensatie (apc). Dat betekent dat loonstijgingen niet vooraf vaststaan. Bedrijven kunnen deze dan ook niet meenemen in prijsberekeningen voor klanten. Daarom willen de werkgevers de loonstijgingen vooraf vastleggen. Dan weet iedereen waar hij aan toe is en kunnen bedrijven de kosten doorberekenen aan hun klanten. Dat is helder en duidelijk en levert voor iedereen zekerheid op. Afschaffing van de apc is niet nadelig voor de werknemer. Onderzoek toont aan dat werknemers in sectoren met tevoren afgesproken loonsverhogingen vaak beter af zijn. Ook hier geldt: laat de feiten spreken.

|> Toekomst & pensioenen
Na vele jaren arbeid een goed pensioen. Dat is van groot belang, vinden werkgevers én werknemers in de bouw. Daarom is er een goede pensioenregeling en besturen ze gezamenlijk een goed presterend pensioenfonds.
Ook voor jonge werknemers van nu moet er straks een goed pensioen zijn. Om dat te realiseren, zijn veranderingen noodzakelijk. De huidige premie dekt de kosten niet en zal de komende jaren stijgen. Aan deze lastenstijging zullen werknemers meer moeten gaan bijdragen. Daar is niet aan te ontkomen. De onevenwichtige verdeling van lasten tussen werkgevers en werknemers zal moeten veranderen om een goed pensioen overeind te kunnen houden. Daarover willen de werkgevers met de vakbonden afspraken maken. Dat móet lukken, anders kan het huidige niveau van de regeling niet langer worden gegarandeerd.

Bij een belangrijke bedrijfstak hoort een goede CAO De uitvoerende bouw is een belangrijke bedrijfstak, economisch gezien en wat betreft werkgelegenheid. Zon 200.000 werknemers vallen onder de Bouw- en UTA-CAO.
Iedereen in Nederland heeft letterlijk iedere dag met onze producten te maken. Wonen, werken, winkelen, reizen, recreëren: het kan niet zonder de bouw. Het trotse resultaat van een gezamenlijke inspanning. Bij zon bedrijfstak hoort een goede, nieuwe CAO. Een die past bij de situatie van vandaag en morgen en aansluit op de belangen van werkgevers én werknemers.

Bron
AVBB