Vlaamse overheid

Vandaag heeft op het kabinet van Gilbert Bossuyt, Vlaams minister van Openbare Werken, een overleg plaatsgevonden met Patrick Janssens, burgemeester van Antwerpen en Ludo Van Campenhout, Antwerps schepen van Openbare Werken, over de mogelijkheden om de werken aan de Leien te versnellen.

Het Antwerps stadsbestuur heeft vorige week een petitie van de handelaars ontvangen omtrent de hinder die de werken op de Leien veroorzaken. Naar aanleiding hiervan werd vandaag gezocht naar oplossingen om de einddatum van de werken te vervroegen. Vorige week zijn de handelaars van de Leien hun klachten ook gaan uiten bij minister Dirk Van Mechelen.

Als eerste oplossing van het overleg vandaag werd beslist om niet langer de Leientegel te plaatsen op de voetpaden van de eerste fase. Hierdoor zullen de stoepen vroeger klaar zijn en wordt een verdere vertraging voorkomen.
De voetpaden zullen daarom aangelegd worden met een granieten tegel, die kwalitatief evenwaardig is, maar die wel veel sneller geplaatst kan worden.

Het unieke ontwerp dat vorig jaar als winnaar uit de open oproep voor de Leientegel werd geselecteerd, zal wel in de volgende fase worden gebruikt. Gedacht wordt om de tegel op te nemen in de wedstrijd voor het ontwerp van het plein voor de opera en de F. Rooseveltplaats.

Voorts komt er deze week een overleg met de aannemer van de Leien om te onderhandelen in welke mate nog bijkomende tijdswinst kan gerealiseerd worden. Een mogelijke piste is het werken met meerdere ploegen.

Al deze aanpassingen zullen er voor zorgen dat de werken versneld kunnen gebeuren en de hinder in de Antwerpse binnenstad minder lang zal duren. Voortaan zal de voortgang van de werken in een wekelijks overleg tussen alle betrokken actoren (Vlaams Gewest, stad Antwerpen, handelaars,.) worden opgevolgd.

Meer info: tina.verraes@vlaanderen.be Persdienst minister Bossuyt Tel: 02/553.70.45

Koen Santermans
Woordvoerder burgemeester
Tel: 0474/87.01.51

Jan Verhaert
Stedenbouwkundig adviseur
Stad Antwerpen
0475/90.25.68


---