Time : 3:09:14 PM
Date : Monday, May 17, 2004
Sender Name: Fedichem

Chemische industrie constructief tegenover een werkbare REACH-regelgeving

Brussel, 17 mei 2004 - Naar aanleiding van de betoging van Greenpeace voor het gebouw van de Europese Ministerraad, verduidelijkt Fedichem, de Federatie van de Chemische Industrie van België, dat zij niet gekant is tegen het ontwerp van Europese regelgeving rond chemische stoffen, REACH genaamd, maar onderstreept dat de
regelgeving werkbaar moet zijn en dient te vertrekken vanuit de échte of vermoede risico's, en dus ook van de kans dat wij aan deze stoffen blootgesteld worden.

Op een tijdspanne van 100 jaar is de levensverwachting gestegen van gemiddeld 45 tot 79 jaar, kunnen we in 1 dag een reis rond de wereld maken, kunnen we wereldwijd communiceren en kunnen we genieten van sport en cultuur, waar en wanneer we willen. Zonder vooruitgang in de chemie was dit volledig uitgesloten.

Dit is gebeurd met vallen en opstaan, maar de laatste kwart eeuw wordt ook meer en meer aandacht besteed aan veiligheid, gezondheid en milieuzorg. Nieuwe processen laten nu toe om met minder energie meer te produceren. Responsible Care en meer recentelijk Product Stewardship zijn vormen van een verregaand engagement om bewust en duurzaam te produceren en te ontwerpen.

De chemische industrie participeert reeds lang in vrijwillige studies zoals het High Production Volume initiatief, het Long-range Research Initiatief en HERA (human and environmental risk assessment op huishoudelijke reinigingsproducten) om gevolgen om mens en milieu te bestuderen, een vorm van REACH avant la lettre.

Vergeten we ook niet dat sinds 1981 alle nieuw op de markt gebrachte producten onderworpen zijn aan procedure voor de inschatting van gezondheids- en milieurisico's, die vergelijkbaar is met het REACH-programma.

Door de enorme vooruitgang in de analysetechnieken kunnen wij thans synthetische én natuurlijke stoffen reeds vanaf ongelooflijk kleine dosissen vaststellen. Dosissen die volgens wetenschappelijke studies meestal duidelijk onder die waarden liggen die als veilige grens zijn aangenomen na testen op dieren. Omwille van hun persistentie zijn ze natuurlijk lang terug te vinden.

Fedichem heeft altijd de doelstellingen van REACH (registratie, evaluatie en autorisatie van chemische producten) onderschreven. Het bevorderen van gezondheid, bescherming van het milieu en het verhogen van de innovatiekracht van de Europese industrie zijn nobele doelstellingen. De kritiek op REACH gaat over de werkbaarheid en de haalbaarheid.

Fedichem is van mening dat het REACH-programma dient uit te gaan van de kans dat wij blootgesteld worden aan producten, die, na een eerste analyse, een mogelijk gevaar inhouden. En dus niet zomaar gebaseerd is op het volume waarin deze stoffen geproduceerd worden. Dat zal veel sneller de écht problematische producten blootleggen. In het huidig voorstel gaan niet de meest gevaarlijke producten van de markt verdwijnen, wel de minst rendabele. Het gebrek aan confidentialiteit zal veel innoverend werk laten verloren gaan naar landen buiten de EU.

Fedichem zal REACH verder vanuit een positieve, constructieve houding benaderen en open blijven staan voor iedere mening in dit dossier.

Informatie:

Claude Klein
Tel. 02 238 97 37, 0496-59 36 12
cklein@fedichem.be

Daniel Verbist
Tel. 02 238 99 91, 0496-59 36 14,
dverbist@fedichem.be