DSM


Heerlen, 17 mei 2004


DSM Dyneema opent nieuwe productielijn in VS en produceert nu vezel

en unidirectioneel kogelwerend materiaal


DSM Dyneema, 's werelds grootste producent van supersterke polyetheenvezels, heeft vandaag officieel zijn eerste garenproductielijn geopend in de Amerikaanse Dyneema-fabriek in Greenville, North Carolina. De productielijn heeft een capaciteit van 600 tot 750 ton per jaar, afhankelijk van de productmix. DSM gaat nu zowel vezels als unidirectioneel kogelwerend materiaal produceren in de VS, door DSM Dyneema beschouwd als tweede thuismarkt.

De locatie Greenville produceert voor klanten over de hele wereld, maar gezien de toegenomen vraag naar persoonlijke veiligheid en bescherming tegen terrorisme in de VS zal DSM Dyneema leveringsverzoeken vanuit het Amerikaanse leger met voorrang behandelen.

Kolonel John Norwood, projectmanager soldatenuitrusting voor het Amerikaanse leger, was vandaag bij de openingsceremonie aanwezig en gaf het volgende commentaar: "De eerste proeven tonen aan dat Dyneema uitstekend presteert en goed te combineren is met allerlei keramische tegelmaterialen. De opening van deze fabriek verruimt de Amerikaanse productiecapaciteit voor materialen die een cruciale rol spelen bij de bescherming tegen handvuurwapens en geeft het Amerikaanse leger de mogelijkheid binnen de gewichtsnormen te blijven die gelden voor beschermingsplaten op basis van dergelijke materialen."

Op wereldniveau stijgt de vraag naar supersterke polyetheenvezels nog steeds sterk. DSM Dyneema heeft zijn commitment laten zien ten aanzien van deze markt, met een specifieke focus op Noord-Amerika. "We hebben onze verantwoordelijkheid als wereldmarktleider genomen door in nieuwe capaciteit te investeren," zei DSM-bestuursvoorzitter Peter Elverding vandaag in Greenville. "En gezien het groeipatroon dat zich in alle markten en regio's manifesteert, onderzoeken we momenteel verdere investeringsplannen om aan deze groeiende vraag te voldoen."

Naast de nieuwe Dyneema-garenlijn heeft DSM onlangs ook twee nieuwe Dyneema UD-lijnen (voor de productie van unidirectionele kogelwerende materialen) in gebruik genomen, waarvan er een zich bevindt op de locatie Greenville en de andere in Heerlen (Nederland). In de VS heeft DSM Dyneema in totaal drie productielijnen: één Dyneema garenlijn en twee Dyneema UD-lijnen. De laatste paar jaar zijn de beide UD-lijnen in de VS geheel ingezet voor de productie van materialen voor kogelwerende cockpitdeuren in vliegtuigen bestemd voor routes binnen en naar de VS. Deze drie lijnen zijn onderdeel van een investeringsplan van DSM waarmee een bedrag van E 100 miljoen is gemoeid.

DSM Dyneema

DSM is de uitvinder en producent van Dyneema®, 's werelds sterkste vezel. Dyneema is een supersterke polyetheenvezel die op grote schaal wordt gebruikt in toepassingen waarin veiligheid en sterkte bij een laag gewicht belangrijk zijn. Het wordt gebruikt in kogelwerende bepantsering en beschermende kleding voor politie en leger. Dyneema is ook belangrijke component van touwen, kabels en netten voor de visserijsector, de scheepvaart en de offshore-industrie, veiligheidshandschoenen voor de metaalbewerkende industrie en fijne garens voor toepassing in sportartikelen en in de medische sector. Deze opmerkelijke polyetheenvezel is 15 keer zo sterk als staal en op gewichtsbasis 40 procent sterker dan soortgelijke aramidevezels. Dyneema drijft op water en is in hoge mate bestand tegen slijtage, vochtinwerking, UV-licht en chemicaliën. Hierdoor is het toepassingsgebied waarin het product maximale sterkte en bescherming kan bieden bij een minimaal gewicht vrijwel onbegrensd. Dyneema is verkrijgbaar als garen en in de vorm van platen. Het wordt geproduceerd in fabrieken in Heerlen en in Greenville, North Carolina (VS). De productie van Dyneema is de laatste tijd als gevolg van de hoge vraag aanzienlijk uitgebreid en zal nog verder worden verhoogd. DSM Dyneema is qua product en technologie de wereldmarktleider op het gebied van HPPE-vezels en verschaft als zodanig mensen over de hele wereld maximale bescherming en veiligheid bij een minimum aan gewicht en ongemak. De onderneming biedt momenteel werk aan zo'n 300 mensen. DSM Dyneema neemt ook deel in een joint venture met Toyobo (Japan) die Dyneema produceert in Osaka, voornamelijk voor de Japanse markt.


DSM

DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de life science-industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven.
DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, verven en coatings, producten voor de bouwsector en elektrotechnische en elektronica-producten (E&E). De onderneming heeft een jaaromzet (pro forma inclusief de meest recente acquisitie, inmiddels DSM Nutritional Products geheten) van ongeveer EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 26.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.