Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Rotterdam, mei 2004

Kleintje GAVO; XXL herzien

Het Kleintje GAVO is al jaren een begrip bij het ontwerp, de aanleg en de inspectie van aardgasinstallaties in Nederland. Net als Kleintje Water is Kleintje GAVO 2004 een handzaam zakboekje voor degene die ter plekke snel wil nagaan of bepaalde situaties aan de eisen voldoen. In Kleintje GAVO worden alle aspecten van gasinstallaties tot een belasting van 130 kW op een praktische wijze behandeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van tabellen, praktijkvoorbeelden en driedimensionale schema's.

Kleintje GAVO handzaam zakboekje
Het nieuwe Kleintje GAVO is ontwikkeld door Uneto-VNI en Gastec. ISSO is uitgever en verzorgt de verkoop aan haar relaties en de Uneto-VNI-leden. Het zakboekje is handzaam voor installateurs, monteurs, servicemonteurs, medewerkers van woningbouwverenigingen, installatietechnisch beroepsonderwijs, adviesbureaus, energiebedrijven en gemeentelijke afdelingen van Bouw- en Woningtoezicht.

Kleintje GAVO is op vele punten XXL geactualiseerd

Sinds 2000, het jaar waarin het vorige Kleintje GAVO uitkwam, is het nodige veranderd in de regelgeving. Bouwbesluit 2003 is van kracht en de daarin aangewezen normen, zoals NEN 1087 voor ventilatie en NEN 2757 voor afvoer van rook zijn gewijzigd. Ook zijn er van NPR 3378 nieuwe praktijkbladen verschenen, zoals voor flexibele gasleidingsystemen en kunststof rookafvoeren. Daarnaast is gebruik gemaakt van gebruikseisen uit de Modelbouwverordening 1992, Gastec Keuringseisen en KOMO® beoordelingsrichtlijnen. Toegevoegd zijn richtlijnen over brandveilige doorvoeren van rookafvoerleidingen en er is een separaat hoofdstuk toegevoegd over classificatie van gastoestellen met CE-markering. Artikelen uit Gaswijs en kritische opmerkingen van gebruikers zijn benut om Kleintje GAVO te verbeteren en actualiseren, vandaar dat Kleintje GAVO-2004 antwoord geeft op vele praktijkvragen. Zeer overzichtelijk zijn de oplossingen voor ventilatie van opstelruimten en plaatsing van de uitmonding van de rookafvoer.

Kleintje GAVO hoort in de binnenzak van elke installateur en monteur

Kleintje GAVO-2004 vervangt geen normen of praktijkrichtlijnen, waarover de gastechnische installateur in ieder geval dient te beschikken. Echter deze normen en praktijkrichtlijnen zijn zo omvangrijk dat zij niet in de borstzak van een installateur passen. "Voor dagelijks gebruik is dit zakboekje zeer geschikt."

Meer informatie
Leden van Uneto-VNI en relaties van ISSO kunnen het boekje bestellen via www.uneto-vni.nl of www.isso.nl of per fax (ISSO) 010-2130384. Anderen kunnen het zakboekje bestellen bij Gastec Training Verkoop via www.gastectraining.nl. De prijs is E 22,- exclusief BTW, inclusief verzendkosten. Voor Uneto-VNI leden geldt een korting van 5% bij bestelling van 2-4 stuks en 10% bij 5 stuks of meer.