HUIJSKENS & ISTHA

Jamie Olivers Fifteen start in Amsterdam


Amsterdam, maandag 17 mei - Jamie Olivers succesvolle restaurant en opleidingsprogramma Fifteen start in Amsterdam met Nederlandse leerlingen. Net als het restaurant in Londen, het decor van de internationale televisie-hit 'Jamie's Kitchen', zoekt Fifteen Amsterdam 15 werkloze jongeren tussen 16 en 24 jaar met een passie voor eten om ze te transformeren tot gekwalificeerde chef-koks. Nederlandse geïnteresseerden kunnen zich vanaf vandaag (maandag 17 mei 2004) opgeven via de nieuwe website www.fifteen.nl. Deze website is geheel belangeloos door internetbedrijf Lost Boys gebouwd.

Net als in Londen, waar het opleidingsprogramma gefinancierd wordt met de opbrengsten uit het restaurant en de stichting Cheeky Chops, heeft Fifteen Amsterdam een stichting opgericht die de opleiding financieel zal ondersteunen. De werkzaamheden aan het restaurant, gesitueerd in Pakhuis Amsterdam aan de Oostelijke Handelskade, zijn inmiddels gestart. Het restaurant zal volgens planning worden geopend voor het publiek in november 2004. Over het wel en wee van de leerlingen van Fifteen Amsterdam wordt een televisieprogramma gemaakt. Deze serie zal in het najaar door NET5 worden uitgezonden.

De eerste groep studenten die via een aantal selectieronden zal worden gekozen, start met de opleiding in augustus 2004. De opleiding is opgezet in samenwerking met SEC, verbonden aan het ROC Amsterdam (Regionaal Opleidingscentrum), gespecialiseerd in horeca opleidingen. SEC heeft dit opleidingsprogramma speciaal opgezet voor Fifteen Amsterdam. Wanneer de leerlingen de eenjarige opleiding met succes hebben doorlopen, ontvangen zij een officieel erkend diploma. Normaal gesproken duurt een dergelijke opleiding twee tot vier jaar. Reïntegratiebedrijf Hudson zal de studenten gedurende het gehele jaar begeleiden.

Jamie Oliver: 'Na 2 jaar enigszins onconventioneel opleiden kan ik tevreden constateren dat het concept van Fifteen echt werkt! De leerlingen in het restaurant in Londen zijn fantastische koks met veel potentieel en deze kans heeft voor een ommekeer in hun leven gezorgd. Met de opening van Fifteen Amsterdam later dit jaar, moet dit wel het meest spannende moment in mijn carrière tot nu toe zijn'.

Jamie Olivers boeken en televisieseries, waaronder 'Jamie's Kitchen' zijn zeer succesvol in Nederland.