European Commission

IP/04/651

Brussel, 17 mei 2004

CIVITAS steun voor 17 projecten voor duurzaam stedelijk vervoer, waarvan zes in steden in de nieuwe lidstaten

Onder de 17 projecten die zijn geselecteerd voor het CIVITAS-programma ter bevordering van duurzaam stedelijk vervoer, waarvoor een budget van 50 miljoen euro is uitgetrokken, bevinden zich zes steden in Estland, Hongarije, Polen, Roemenië en Slovenië. De Commissie heeft de namen bekendgemaakt van deze zes steden in de nieuwe lidstaten (Debrecen, Krakow, Ljubljana, Ploiesti, Suceava en Tallinn). Daarnaast wordt ook in 11 steden in de voormalige EU-15 (Burgos, Genua, La Rochelle, Malmö, Norwich, Odense, Potenza, Preston, Stuttgart, Toulouse en Venetië) een proefproject uitgevoerd. "We zijn vooral onder de indruk van de kwaliteit van de projecten in de nieuwe lidstaten. Het autobezit neemt snel toe in deze steden en het gebruik van het openbaar vervoer neemt af. Ik wil de plaatselijke autoriteiten aanmoedigen om nieuwe overgangsstrategieën te ontwikkelen en te testen, die tot doel hebben het hoge aandeel van verplaatsingen met het openbaar vervoer, te voet of per fiets te behouden", aldus Loyola de Palacio, vice-voorzitter van de Europese Commissie, verantwoordelijk voor energie en vervoer.

De 17 nieuwe steden voegen zich bij de bestaande groep van 19 CIVITAS-steden(1)
die verkeerscongestie en vervuiling bestrijden via nieuwe technologieën, innoverende planning, grotere energie-efficiëntie en het gebruik van alternatieve brandstoffen. Het doel is aantrekkelijke alternatieven voor het gebruik van personenauto's in de stad te ontwikkelen.

Het CIVITAS-initiatief past in de strategie van de Commissie om tegen het jaar 2020 20 procent van het diesel en benzineverbruik in het wegvervoer te vervangen door andere brandstoffen. De nieuwe CIVITAS-steden hebben zich ertoe verbonden het gebruik van biobrandstoffen en aardgas in het particulier en openbaar vervoer aan te moedigen. In het kader van een geïntegreerde aanpak zullen ook de volgende maatregelen worden genomen:
nieuwe systemen voor informatie aan reizigers en voor vervoersbeheer; de oprichting van "schone zones" in stadscentra, waar alleen propere voertuigen zijn toegelaten;
innoverende promotie- en bewustmakingscampagnes voor het openbaar vervoer;
flexibele parkeertarieven, gebaseerd op milieu-indicatoren.

Een van de belangrijkste elementen van het CIVITAS-initiatief is het CIVITAS-forum, dat in oktober 2002 is opgericht. Dit forum, waar 72 Europese steden deel van uitmaken, is een platform voor de uitwisseling van goede praktijken, ideeën en ervaringen tussen deskundigen en politici. In het kader van het CIVITAS-initiatief ondersteunt de Commissie ambitieuze en grootschalige projecten waarin energie en vervoer op coherente wijze zijn verenigd. De projecten worden voor 35% door de Commissie gefinancierd.

Meer informatie over het CIVITAS-initiatief is beschikbaar op de CIVITAS-website:

http://www.civitas-initiative.org/civitas/home.cfm

(1)
Aalborg, Barcelona, Berlijn, Bremen, Bristol, Boekarest, Cork, Gdynia, Göteborg, Graz, Kaunas, Rijsel, Nantes, Pécs, Praag, Rome, Rotterdam, Stockholm en Winchester.