Time : 3:36:45 PM
Date : Monday, May 17, 2004
Sender Name: Nuon

Nuon plaatst twee autonome zonnemasten te Ranst

Openbare verlichting op afgelegen plaatsen is mogelijk

Vilvoorde, 17 mei 2004 - In opdracht van de gemeente Ranst plaatste Nuon twee autonome zonnemasten van het type Luna. Deze zonnemasten zijn nu reeds operationeel.
De gemeente Ranst zocht samen met Nuon naar een kostenefficiënte en, bij voorkeur, duurzame oplossing om verlichting te plaatsen langs het 'safi pad', een veelgebruikt fietspad aangelegd in een oude spoorwegbedding. Het fietspad is niet verlicht en op verschillende plaatsen ver verwijderd van het openbaar elektriciteitsnet. Op vele plaatsen is de aansluiting van verlichtingspalen aan het openbaar elektriciteitsnet niet financieel haalbaar.
Met het LUNA photo-voltaisch openbaar verlichtingssysteem koos de gemeente voor de meest ongebonden en flexibel inzetbare oplossing. De autonome lichtmast is op alle locaties eenvoudig en voordelig te installeren, de installatie neemt immers slechts een dag in beslag. Dit straatverlichtingsysteem bespaart tot 100% energie. De zonnepanelen zetten licht om in elektriciteit en slaan die energie op in accu's. Deze zijn elektronisch beveiligd tegen over- en onderladen. Bovendien is de lichtmast uitgerust door ultramoderne software speciaal aangepast aan de wensen van de gemeente Ranst om ook in de winter de fietsers 's morgens en 's avonds te voorzien van licht, ook al is de zonne-instraling in deze tijd van het jaar niet zo goed als in de zomer.

Profiel Nuon
Nuon is een toonaangevende Nederlandse energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten 2,7 miljoen klanten bedient in met name Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle betrokkenen: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De omzet in 2003 bedroeg ¤ 5,1 miljard. Bij Nuon werken 10.000 medewerkers. Nuon Belgium zal de kalender van de liberalisering volgen en zich uitbreiden naar de Brusselse en Waalse markt. De kantoren van Nuon Belgium nv zijn gevestigd te Vilvoorde.