HP breidt retour- en recyclingprogramma voor inkjet-printcartridges uit

Nu beschikbaar voor klanten in Nederland, België, Luxemburg en zeven andere Europese landen

UTRECHT, 17 mei 2004 - HP breidt zijn Planet Partners programma voor retourzending en recycling van inkjet-printcartridges voor consumenten uit. Met ingang van 17 mei kunnen consumenten in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Finland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk hun gebruikte inkjet-printcartridges eenvoudig aan HP retourneren, zonder dat daar extra kosten aan zijn verbonden. De cartridges worden gerecycled in een speciaal ontwikkelde faciliteit in Duitsland. Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland konden al vanaf december 2003 aan het programma deelnemen. HP verwacht dat tegen 2005 meer dan 10 miljoen HP inkjet-printcartridges afkomstig uit alle deelnemende landen, worden geretourneerd en gerecycled.

Het programma maakt het zo gemakkelijk mogelijk voor de klanten: bij de twee populairste HP inkjet-printcartridges (HP No. 56 zwart en HP No. 57 driekleuren) zit een voorgefrankeerde retourenvelop. Voor andere cartridges zijn deze enveloppen gratis verkrijgbaar op www.hp.com/recycle.

HP is in 1997 begonnen met onderzoek naar de recycling van inkjet-printcartridges en heeft sindsdien samengewerkt met regelgevende instanties en recycling specialisten om het Europese retourproces en de recycling-technologie te perfectioneren. De recycling van inkjet-printcartridges is complex en voorheen was daar geen technologie voor. HP heeft samengewerkt met het Bayerisches Institut für Angewandte Umweltforschung und - technik (BIfA) - de recyclingfaciliteit staat in Beieren - om een oplossing voor de recycling te ontwikkelen.

De faciliteit zorgt nu al meer dan een jaar voor de succesvolle recycling van inkjet-printcartridges, afkomstig van HP's zakelijke klanten. De cartridges worden hier gesorteerd en versnipperd alvorens de recycling kan beginnen. De versnipperde materialen worden gescheiden in plastics, metalen, inktresten of schuim en deze worden tot ruwe grondstoffen verwerkt. De plastics en de metalen uit de cartridges worden gebruikt voor automobielonderdelen, houders voor microchips, spoelen, dienbladen en andere alledaagse producten. Wat niet kan worden verwerkt tot nieuwe producten, wordt gebruikt voor energieopwekking of wordt op een milieuvriendelijke manier vernietigd.

HP hecht groot belang aan het milieu en is al in 1991 begonnen met een retour- en recyclingprogramma voor LaserJet cartridges voor zakelijke gebruikers en consumenten. Sinds de start van dit Planet Partners Programme zijn er meer dan 70 miljoen cartridges geretourneerd en gerecycled.

HP hanteert voor de recycling dezelfde standaarden als voor de ontwikkeling en productie van inkjet-printcartridges. Als erkenning voor de implementatie van ecologisch verantwoorde ontwerp-, productie- en recycleprocessen heeft HP diverse certificaten en awards ontvangen, waaronder de Ecohitech Product Award, de Energy Star en de Green Cross Millennium Award.

Over HP
HP is wereldwijd leverancier van technologische oplossingen voor consumenten, bedrijven en instellingen. Het HP aanbod omvat producten en diensten voor een totale IT infrastructuur, personal computing en imaging en printing oplossingen. HP behaalde wereldwijd over de laatste 4 kwartalen een omzet van $ 74,7 miljard. Meer informatie over HP (NYSE, Nasdaq: HPQ) is te vinden op http://www.hp.nl

© 2003 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. The only warranties for HP products and services are set forth in the express warranty statements accompanying such products and services. Nothing herein should be construed as constituting an additional warranty. HP shall not be liable for technical or editorial errors or omissions contained herein.

08/2003

Contactpersonen voor
de redactie:

HP -
Antoinette Bendijk
tel 030 222 33 84
antoinette.bendijk@hp.com

H&K/MCS -
Jan Faber
tel 023 562 82 08
janf@monogram.nl

Nederlandstalige persberichten op www.hp.nl/pers