Ingezonden persbericht


Utrecht, 17 mei 2004

Fietsersbond test buitenbanden

Zes buitenbanden zijn als beste getest door de Fietsersbond; van Schwalbe, Dutch Perfect en Vredestein. De Fietsersbond testte in totaal 21 verschillende buitenbanden op onder andere duurzaamheid, lekbestendigheid en rolweerstand. De volledige testresultaten staan op de website van de Fietsersbond (www.fietsersbond.nl)

De Fietsersbond testte buitenbanden van stads, toer- en vakantiefietsen. Nieuw aan deze test is dat de banden op een groot aantal verschillende aspecten getest zijn. Meestal worden de banden op slechts één of enkele aspecten getest, bijvoorbeeld duurzaamheid of lekbestendigheid.

Geen lekke band meer
Voor wie een band wil die praktisch nooit lek gaat, is de Dutch Perfect No Flat (¤ 24,95) of de Schwalbe Marathon Plus (¤ 26,95) de beste keuze. Beide banden hebben een dikke antileklaag die glassplinters vanzelf weer naar buiten duwt. Van deze twee banden gaat de Dutch Perfect langer mee en is het met de Schwalbe Marathon Plus plezieriger fietsen omdat de band sneller is en trillingen beter opvangt.

Meest comfortabele band
Wie op zoek is naar een comfortabele band, kan het beste de Schwalbe Big Apple (¤ 22,90) kopen. De oneffenheden van het wegdek voel je met deze band het minst. Deze band is iets breder (50 mm) dan een doorsnee band (37 mm) wat als voordeel heeft dat hij minder hard opgepompt hoeft te worden. Omdat veel fietsers op te zachte banden rijden, is een iets bredere band een goed alternatief.

Goed en goedkoop
De Schwalbe Marathon Slick (¤ 22) is de band met de minste rolweerstand (de snelste). De Vredestein Scarab (¤ 20,95) en de Vredestein Perfect (¤ 25,95) scoorden goed op duurzaamheid en hebben verder gemiddelde eigenschappen. Voor wie een goedkope buitenband wil kopen, raadt de Fietsersbond de Halfords Touring Protection (¤ 12,50) of de Dresco (¤ 8) aan.

Op de website van de Fietsersbond (www.fietsersbond.nl/banden) is de testtabel met de beoordeling van de 21 banden te vinden en het volledige testrapport te downloaden. Ook is er informatie te vinden over waar je op moet letten als je een nieuwe band koopt, handige tips voor het plakken van een lekke band en veel technische informatie over banden.

Meer informatie: Kees Bakker, consumentenvoorlichter Fietsersbond, tel. 030-2918131 of Arien de Jong, persvoorlichter Fietsersbond, 030-2918163 of 06-20504419.

Dit bericht is verspreid via de pers-mailinglist van de Fietsersbond (http://www.fietsersbond.nl). Via deze mailinglist ontvangt u de persberichten van de Fietsersbond. Aan- en afmelden kunt u via de website van de Fietsersbond: http://www.fietsersbond.nl/pers

Fietsersbond, Postbus 2828, 3500 GV Utrecht, tel. 030-2918171