Lekstroom, 15.25 uur

Utrecht 17-05-2004 - Nieuwsbericht district Lekstroom

Helm op! Daar kun je mee thuis komen. Extra politiecontroles op de Heuvelrug, in Lekstroom en Rijn & Venen

REGIO - Van 1 mei tot en met eind juni 2004 loopt de landelijke campagne ''Helm op! Daar kun je mee thuis komen'' die tot doel heeft om helmgebruik bij bromfietsers te stimuleren. De campagne bestaat uit voorlichting, maar ook uit handhaving. Het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht zal de komende zes maanden in totaal 48 uur per week in de politiedistricten Heuvelrug, Lekstroom en Rijn & Venen controleren op het gebruik van de valhelm.

Handhavingsacties
De motorrijders van het Bureau Verkeer onder Controle (BVOC) gaan in de politiedistricten Heuvelrug, Lekstroom en Rijn & Venen volgens een ''hit & run''-methode te werk. Dat betekent dat twee motorrijders ongeveer 4 keer per week kris kras door de politiedistricten surveilleren op locaties die door de plaatselijke politie zijn aangegeven en waar dus veel bromfietsjeugd te vinden is. Ook het regionale Scooterteam van de Politie Regio Utrecht werkt mee aan de campagne. De voorlichtingscampagne loopt van 1 mei tot eind juni 2004. Echter de controles van het BVOC lopen door tot en met oktober.

Waarom? Een risicovolle doelgroep!
Brom- en snorfietsers lopen verreweg het meeste risico van alle verkeersdeelnemers. Terwijl ze slechts 0,6% van het jaarlijks aantal kilometers afleggen, zorgen ze het laatste decennium voor gemiddeld 10% van het aantal verkeersdoden en 18% van het aantal ziekenhuisgewonden. Mede door het niet of onjuist (te wijd, geen kinband, kapot) gebruik van de bromfietshelm is het aantal slachtoffers in deze categorie weggebruikers onnodig hoog.

Voorlichting
Net als voorgaande jaren draagt TeamAlert, een groep enthousiaste jongeren die zich inzetten voor de verkeersveiligheid, zorg voor het voorlichtingsgedeelte. Ze richten zich in hun campagne tot jongeren in de leeftijd van 15-18 jaar, zowel bromfietsers als niet-bromfietsers (potentiële brommerrijders en/of passagiers). In Veenendaal, Nieuwegein en Woerden zal het BVOC in juni samen met TeamAlert en het ROV-Utrecht op de jeugd gerichte acties ondernemen. Meer informatie hierover volgt t.z.t. Meer informatie over de activiteiten van stichting TeamAlert is te vinden op www.teamalert.nl. Bureau Verkeer Onder Controle
Het Bureau Verkeer Onder Controle is een team van 28 mensen dat zich binnen de Politie Regio Utrecht, als aanvulling op de normale sterkte, uitsluitend met verkeershandhaving bezighoudt. Het BVOC wordt gefinancierd en gefaciliteerd door het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie. De controles van het BVOC concentreren zich op vijf speerpunten: alcohol, rood licht, gordel, helm en snelheid.