Provincie Overijssel

Pleidooi bij minister Hoogervorst voor steun project Zorg en ICT

Commissaris van de Koningin mr. Geert Jansen en burgemeester Jan Mans hebben bij minister Hoogervorst (VWS) nadrukkelijk gepleit voor steun bij het project Zorg en ICT waarbij Twente als proefregio kan dienen. Hoogervorst bracht maandag een bezoek aan Het Roessingh in Enschede. In de marge van dat bezoek brachten Jansen en Mans in een gesprek het lobbytraject Nieuw Perspectief voor Twente (NPT) onder de aandacht van de minister. Zorg en technologie is n van de speerpunten in dat lobbyplan gericht op de compensatie van het verlies van 2600 arbeidsplaatsen.

Jansen en Mans leiden de lobby die in totaal enkele honderden miljoenen moet opleveren. Basis is de nota ?Nieuw Perspectief voor Twente? (NPT) waarin voorstellen staan van overheid, bedrijfsleven en kennis- en zorginstellingen en maatschappelijke organisaties, die dienen ter compensatie van de sluiting van het militaire deel van vliegveld Twenthe.

De regering werkt aan de uitvoering van een motie van de Tweede Kamer waarin staat dat er ?bestuursafspraken? moeten komen tussen regering en lokale en provinciale overheid over de compensatie. Een belangrijk onderdeel van NPT is steun aan het project Zorg en ICT. Het project leent zich prima voor verbetering van de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg en leidt tot innovatie en mede daardoor tot extra werkgelegenheid. Het biedt zorginstellingen, zorgverzekeraars, ict-bedrijven en wetenschapsinstituten goede kansen tot samenwerking.

De provincie Overijssel overweegt extra financile steun te geven voor de verdere ontwikkeling op korte termijn van de plannen en zal daar binnenkort over beslissen. Onlangs is een intentieverklaring getekend waarin de samenwerking tussen een groot aantal in Twente actieve zorginstellingen, zorgverzekeraars, bedrijfsleven en kennisinstituten is overeengekomen. Mede op basis van die samenwerking en de verdere uitwerking van de plannen, maken de provincie en de lokale overheden zich er sterk voor dat ook de rijksoverheid financieel gaat bijdragen om een aantal projecten te realiseren die op termijn leiden tot verbetering van de zorg en geld gaan opleveren.

?Twente heeft hier een unieke kans om juist op gebieden waarop we sterk zijn: zorginnovatie, ICT (zoals breedband), nieuwe technieken en brede samenwerking, iets te doen wat landelijk uniek is en van grote betekenis is. Hoogervorst wil besparingen n een kwaliteitsimpuls in de zorg. Wij bieden daartoe in Twente als pilot en daarna in andere regio?s de mogelijkheden. Dit unieke project waar juist in Twente alle succesfactoren voor aanwezig zijn, met er komen. Daarom verwachten we steun van VWS minister Hoogervorst en van het hele kabinet?, zegt Commissaris van de Koningin mr. Geert Jansen.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel