GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 17 mei 2004 17:27
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil dat Europees Hof besluit over luchtreizigers nietig verklaart

(17 mei 2004)

De Europese Commissie en de Raad van ministers hebben vandaag toch het licht op groen gezet voor een overeenkomst met de Verenigde Staten voor het verstrekken van gegevens over luchtreizigers. Terwijl het Europese Parlement dit voorstel tot twee maal toe had weggestemd. Alle reden om het kabinet om opheldering te vragen, maar bovenal om het Europese Hof te vragen dit besluit nietig te verklaren. Kathalijne Buitenweg: "Op pijnlijke wijze is vandaag weer gedemonstreerd hoe groot het 'democratische gat' in Europa nog is. De duidelijke positie van het Europese parlement wordt volstrekt genegeerd. Kennelijk denkt ook het Nederlands kabinet ­ u weet wel, dat het Europese parlement 'best belangrijk' vindt - nu even niet. Het is 'best lastig' dat parlement. Men is zelfs niet bereid om te wachten op de 'opinie' van het Europese Hof over het omstreden akkoord. Een opinie waar het Hof door het Europese Parlement om was gevraagd. Nu parlement en hof geschoffeerd worden door de commissie en de raad, rest ons niets anders dan te bepleiten dat het Europese Hof het besluit nietig verklaard."

Kathalijne Buitenweg heeft daarom samen met Daniel Cohn Bendit een verzoek ingediend bij de voorzitter van het Europese parlement Cox om de Juridische commissie van reces terug te roepen. Deze commissie kan dan naar het Europese Hof stappen met het verzoek het besluit nietig te verklaren. Als de Commissie en de Raad ervan overtuigd zijn, dat de overeenkomst niet strijdig is met onze Europese en nationale privacywetten, dan moeten ze dat maar voor het Hof komen uitleggen.

Daarnaast wil Wijnand Duyvendak van het Nederlandse kabinet weten, waarom Nederland geen bezwaar heeft aangetekend tegen de gang van zaken. In aanvulling op eerder gestelde vragen zijn daarom de volgende schriftelijke vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Europese Zaken gesteld.


1) Heeft u het bericht 'Groen licht voor verstrekken info reizigers aan VS' gelezen.


2) Klopt het dat de EC, ondanks een uitspraak van een meerderheid in het EP tegen dit besluit, een akkoord met de VS over de uitlevering van passagiersgegevens heeft gesloten? Welke positie heeft de Nederlandse regering ingenomen?


3) Deelt u de mening van een meerderheid van het EP dat dit akkoord in strijd is met de Europese privacywetgeving?


4) Wat is de reden dat u een uitspraak over de rechtmatigheid van dit akkoord van het Europese Hof van Justitie niet heeft afgewacht?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -