Anti Racisme Informatie Centrum

Een werkvloer zonder racisme

Het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) is in 2002 gestart met een project ter bestrijding van elke vorm van discriminatie op grond van religieuze overtuigingen en/of ras. De eerste fase is inmiddels afgerond. In de tweede fase wordt in elk van de veertien deelnemende landen afzonderlijk een seminar gehouden, waaraan actieve vakbondsleden en -bestuurders deelnemen.

Het bestrijden van elke vorm van racisme vereist meer dan alleen je gezonde verstand gebruiken. Het dagelijkse verkeer tussen mensen vraagt regels waar iedereen zich aan moet houden. Is de huidige regelgeving bekend? Welke afspraken maakt de overheid namens ons allen? Welke Europese verdragen zijn relevant? In de door de FNV, het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie
Programma
De dag wordt voorgezeten door Swetlana Landbrug en Hubert Fermina. Het programma start om 10.00 uur met drie inleidingen.


- De Europese directieven voor het bestrijden van racisme: De EW-aanpak door Catelene Passchler, EW-bestuurder


- Het Nationale Actieplan door een vertegenwoordiger van de Directie
Coordinatie Integratiebeleid Minderheden van het Ministerie van Justitie


- Artikel 13 van het Verdrag van Amsterdam: De nieuwe regelgeving door Dick Houtzager. juridisch beleidsadviseur van het LBR

Reactie van landelijke vakbondsbestuurders en reacties uit de zaal.

13.00 14.00 uur lunchpauze
14.00 - 15.45 uur werken In vier werkgroepen
15.45 - 16.15 uur koffiepauze
16.15 - 18.15 uur rapportage van werkgroepen aan de plenaire bijeenkomst.

Discussie met alle deelnemers, onder leiding van de dagvoorzitter.

Slotwoord van Kitty Roozemond, vice-voorzitter FNV

18.30 - 20.00 uur gezamenlijk diner

Werkgroep 1 Artikel 13 en de werkvloer. De nieuwe regelgeving, in het bijzonder de omgekeerde bewijslast, zal van invloed zijn op het behandelen van gevallen van racisme op de werkvloer. Kaderleden uit diverse bonden, aangesloten bij EARN, verzorgen deze werkgroep.

Werkgroep 2 Is elk onderscheid tussen mensen een geval van discriminatie? Wanneer is er wel en wanneer geen sprake van discriminatie? Aan de hand van casussen wordt gekeken naar concrete voorbeelden van rassendiscjiminatie op de werkvloer. Najat Bochhah en Sigrun Scheve beleidsadviseurs van het LBR verzorgen deze werkgroep.

Werkgroep 3 Hoe behandel je een klacht? Wat kun je doen wanneer zich een geval van discriminatie op de werkvloer voor doet? Deze werkgroep wordt behandeld vanuit de dagelijkse praktijk en ruime ervaring van een antidiscrimatiebureau en verzorgd door Esther Koster, vanuit de landelijke vereniging van ADBs, en Yvette Behrtel, consulente STERC vanuit het ADB Noord-Holland Noord.

Werkgroep 4 Wat doet een vakbondsbestuurder wanneer sprake is van discriminatie?Hoe is de ervaring van bestuurders afkomstig uit de etnische minderheidsgroepen?Hoe kan de vakbeweging zich openstellen voor etnische minderheden en tegelijkertijd elke vorm van racisme de kop in te drukken? Celil Coban, bestuurder FNV
Bondgenoten zal deze werkgroep verzorgen.

Voor meer informatie, LBR, Sigrun Scheve of Najat Bochah, tel. 010- 2010201 of mail naar info@lbr.nl