LEI

persbericht / nr. 1772

17-mei-2004

Natuurbeleid benut kansen van waterinvesteringen nog onvoldoende

De ontwikkeling van nieuwe natuur kan meer dan tot nu toe worden gekoppeld aan het nationale waterbeleid. Het Ministerie van LNV zou op dit gebied meer en beter kunnen samenwerken met andere partijen. Vooral het Nationaal Bestuursakkoord Water en het project Ruimte voor de Rivier bieden hiervoor goede aanknopingspunten. Dat stellen onderzoekers van het LEI (onderdeel van Wageningen UR) en de TU Delft in een rapport over de bestuurlijke mogelijkheden voor het combineren van natuur- en waterinvesteringen. Het rapport werd geschreven in opdracht van het Ministerie van LNV.

In het onderzoek is vooral aandacht besteed aan het krachtenveld rond twee actuele beleidsprojecten: Het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) en Ruimte voor de Rivier. Het NBW is een convenant waarbij alleen overheidspartijen zijn betrokken, en dat kwetsbaar is door het ontbreken van inbreng van maatschappelijke organisaties. Ruimte voor de Rivier is concreter, het heeft een regionale insteek en kent een grotere betrokkenheid van verschillende belangengroepen. Door die opzet kunnen meerdere partijen profiteren van het gecombineerd investeren in natuur en water.
Zo kan het realiseren van waterberging in combinatie met natuurontwikkeling een stevige impuls opleveren voor de natte Ecologische Hoofdstructuur en vooral voor ecologische verbindingen. Ook het combineren van waterfuncties met andere functies in het landelijk gebied kan bijdragen aan natuurontwikkeling en plattelandsvernieuwing. Ontgrondingen of de aanleg van randmeren kunnen bijvoorbeeld gelijktijdig de economische bedrijvigheid en het woonmilieu, maar ook recreatie en natuurontwikkeling bevorderen. Om de rol van LNV in dit soort processen te versterken, achten de onderzoekers wel een verandering nodig in organisatie en werkwijze van het ministerie. Nu ervaren andere partijen het ministerie hierin nog te bureaucratisch en weinig pro-actief. Een andere bedrijfscultuur, meer aandacht voor regionale oplossingen en de bereidheid om op een open manier met meerdere partijen naar gemeenschappelijke doelen te zoeken, zijn belangrijke voorwaarden voor een effectievere rol. Het ministerie zal daardoor ook voor andere partijen aantrekkelijker worden als partner in het proces.

---

Geld als water; Een onderzoek naar de strategische beleidsruimte van het Ministerie van LNV voor het combineren van natuur- en waterinvesteringen. Het rapport bestellen 'rapport 3.04.04'.