Provincie Noord-Holland

Milieuestafette: 263 (ernstige) overtredingen vastgesteld

In Noord-Holland zijn tijdens een 24-uurs milieuestafette op 12 en 13 mei 263 (ernstige) overtredingen van wet- en regelgeving vastgesteld. Er zijn 100 waarschuwingen uitgedeeld en 33 procesverbalen opgemaakt. Van de 263 (ernstige) overtredingen worden er voorlopig 61 strafrechterlijk afgehandeld en 126 bestuursrechterlijk, over de overige is nog geen beslissing genomen. Dit zijn voorlopige resultaten, gebaseerd op 85% gecheckte en administratief verwerkte overtredingen.

De milieuestafette is in Noord-Holland gezamenlijk uitgevoerd door 28 overheidsinstanties o.a. provincie, hoogheemraadschappen, gemeenten, rijksdiensten, politie, openbaar ministerie en natuurbeheerders. De betrokken overheden in Noord-Holland hebben op veel plaatsen onaangekondigd ruime 90 grote controleacties uitgevoerd bij bedrijven, op het water en in het landelijk gebied. Verspreid over ploegendiensten waren in totaal 250 handhavers actief gedurende 24 uur.

Naast Noord-Holland vond vrijwel gelijktijdig de milieuestafette plaats in negen andere provincies. Hierbij waren in totaal ruim 1.000 handhavers betrokken. Qua schaalgrootte en samenwerking tussen overheden was de milieuestafette een unicum voor Nederland.

De milieuestafette is ingebed in het regulier milieutoezicht en
-handhaving door de betrokken overheden in Noord-Holland.

Van de 263 overtredingen in Noord-Holland zijn er qua type wetgeving tot nu toe :

* 8 rood: ruimtelijke ordening, o.a. illegaal geplaatste bouwsels en caravans, opslagloodsen en andere overtredingen van het bestemmingsplan,

* 12 blauw: o.a. illegale lozingen en verontreiniging oppervlaktewater.

* 49 grijs: wet milieubeheer, bodemsanering, opslag en transport gevaarlijke stoffen.

Van de overige overtredingen is wegens administratieve oorzaken het kleurspoor nog niet bekend.

Tijdens de controles in Noord-Holland is o.a. sterk gelet op naleving van het Bouwstoffenbesluit, veiligheid en recreatie. Er zijn verhoudingsgewijs veel controleacties uitgevoerd in het landelijk gebied.

Voorbeelden markante overtredingen

* In het belang van de verkeersveiligheid heeft de Marechausse tijdens een wegcontrole op de A9 bij Schiphol twee oververmoeide chauffeurs van de wagen gehaald. Zij hadden vele uren aaneen achter het stuur gezeten, in strijd met het Rijtijdenbesluit. De chauffeurs kregen ieder een boete van 750 euro opgelegd die zij direct contant betaalden.

* De nooduitgangen van twee drukbezochte cafés in Haarlem bleken geblokkeerd en de bedrijfsleiders waren afwezig. In een café was ook de normale vluchtweg versperd door een bar.
* Bij strandpaviljoens in Bloemendaal en Zandvoort zijn overvolle vetputten gevonden.

* In Beverwijk stonden op de weg containers waaruit olie druppelde.
* In Castricum is asbesthoudend materiaal illegaal verbrand nabij een natuurgebied.

Inlichtingen
Samantha Schiretz, afdeling Milieubeheer en Bodemsanering, tel. (023)
- 514 5054.
Krijn van Rijn 17 mei 2004