Stadsdeel Zeeburg

32 panden vernieuwd in oude Indische Buurt

In de oude Indische Buurt in stadsdeel Zeeburg worden honderden woningen verbeterd. De renovatie van het eerste blok van 32 panden aan de Eerste Atjehstraat is afgerond. Stadsdeelwethouder volkshuisvesting Tjeerd Herrema rondde vandaag de werkzaamheden af door het laatste stukje voeg dicht te smeren.

Van de opgeknapte huizen zijn 24 in particulier bezit. Woningcorporatie De Dageraad is de eigenaar van de andere 8 panden. De woningen zijn merendeels grondig verbeterd. De gehele straatwand ziet er nu als nieuw uit. De eigenaren hebben een aantal panden gesplitst en verkocht.

Meer variatie in woonruimte
Wethouder Herrema is zeer te spreken over het resultaat. 'Dit is een van de eerste blokken in de oude Indische Buurt die toe zijn aan verbetering. Behalve het herstel van de buitenkant van de panden, biedt woningverbetering ons ook de mogelijkheid om meer variatie in woonruimte te realiseren door de panden bijvoorbeeld te splitsen of samen te voegen. De Indische Buurt krijgt zo geleidelijk aan een evenwichtige samenstelling van de bevolking.'

Verbetering leefbaarheid
Een ander punt dat de wethouder tot tevredenheid stemt is de zichtbare verbetering van de leefbaarheid in de buurt van opgeknapte woonblokken. In het oude deel van de Indische Buurt is nog veel winst te behalen, zegt Herrema, verwijzend naar het project Werelds Wonen. Dit project is bedoeld om honderden woningen met achterstallig onderhoud aan te pakken.

Zorgen voor de toekomst
Wethouder Herrema spreekt tegelijkertijd zijn zorgen uit over de toekomst. 'Het kabinet gaat vanaf 2005 fors snoeien in het budget voor stedelijke vernieuwing. De subsidies voor particuliere woningverbetering worden met de helft wegbezuinigd. Dat is funest voor de oude wijken.' Met de woningverbetering zijn miljoenen gemoeid. Eigenaren van panden investeren zelf veel in de verbetering van hun woningen. Ze worden extra gestimuleerd met subsidies voor stedelijke vernieuwing. Tot nu toe vergoedt stadsdeel Zeeburg een deel van de kosten van renovatie. Een andere belangrijke financier van woningverbetering is woningcorporatie De Dageraad. Ze gaat in de komende jaren veel van haar panden in de oude Indische Buurt opknappen.