Ingezonden persbericht


Boogerd (D66, EP) wil spoedzitting EP over dataovereenkomst met VS

Boogerd: "Deze kwestie eindigt hoe dan ook in het Hof van Justitie"

Raad besluit tot goedkeuring overeenkomst afdracht persoonlijke gegevens aan VS

Vertegenwoordigers van de lidstaten hebben vandaag besloten tot goedkeuring van de overeenkomst met de VS. In deze overeenkomst wordt de afdracht van persoonsgegevens aan de VS geregeld. Deze afdracht van persoonsgegevens is in strijd met Europese privacywetgeving. Volgens Boogerd (D66), rapporteur in deze kwestie namens het Europees Parlement, is dit besluit dat bekrachtigd zal worden in de Raad een grove schending van de

rechten van het Europees Parlement.

Boogerd zal alle mogelijke middelen inzetten om de overeenkomst nietig te laten verklaren door het Hof. Ook zal ze het Europees Parlement vragen om de Raad en de Commissie aan te klagen vanwege de bruuskering van de rechten van het Europees Parlement.

"Dit is echt een doorzichtige truc van de Raad en de Commissie. Ze hopen natuurlijk dat het Europees Parlement vanwege het verkiezingsreces niet op tijd met een officiële reactie kan komen. Dat is ijdele hoop. Ik heb al twee weken geleden, uit voorzorg, gevraagd aan de voorzitter van het Europees Parlement en de voorzitter van de Juridische Commissie om desnoods voor het einde van het reces bij elkaar te komen. Vanwege de uiterst arrogante opstelling van Raad en Commissie zal het hele Europees Parlement zonder twijfel bereid zijn om eerder bij elkaar te komen. Als rapporteur van het parlement zal ik alles in het werk stellen om deze overeenkomst nietig verklaard te krijgen".

Boogerd stuurde twee weken geleden uit voorzorg een brief aan de Juridische Commissie van het EP en aan parlementsvoorzitter Cox. In deze brief vraagt ze om een zo snel mogelijke bijeenkomst van het Europees Parlement. In deze bijeenkomst moet het Europees Parlement het reeds gedane voorstel van Boogerd goedkeuren om de overeenkomst te blokkeren. Op basis van Artikel 230 van het EG-Verdrag kan het Europees Parlement gevraagd worden tot intrekking van de overeenkomst.

Voor deze aanvraag tot intrekking zijn twee juridische gronden. Ten eerste hebben Raad en Commissie de prerogatieven van het Europees Parlement geschonden. Het Europees Parlement heeft immers recht op inspraak in de besluitvormingsprocedure. Omdat Raad en

Commissie dit recht hebben genegeerd kunnen ze worden aangeklaagd bij het Hof. Ten tweede moet het Hof uitspraak doen over de juridische onderbouwing van de overeenkomst.

Boogerd: "De overeenkomst is gewoonweg illegaal. Ook Bolkestein heeft dit min of meer toegegeven door te stellen dat het "een beetje tegen Europese wetgeving is". De afdracht van persoonsgegevens is in strijd met Europese privacywetgeving. Ook is de handelswijze van Raad en Commissie in strijd met de vastgelegde regelgeving. Als het aan mij ligt eindigt deze kwestie hoe dan ook bij het Hof van Justitie".

Boogerd baseert deze verwachting op het succes bij eerdere stemmingen over deze kwestie. Nieuwe lidstaten, en hun vertegenwoordigers, hebben aangetoond de kwestie te doorgronden en niet te trappen in de lobby van de Verenigde Staten en Raad. Boogerd hoopt dat deze kwestie reden is voor kiezers om te voorkomen dat een conservatieve meerderheid in het EP voorkomt dat de Raad en Commissie aangepakt worden.