Rabobank Nederland

Rabobank: Gedeeltelijk dichthouden grenzen geen effectieve bescherming werkgelegenheid Rabobank Nederland, 17/05/2004 17:36
---

"Het beleid van de Nederlandse regering om de grenzen voorlopig gedeeltelijk dicht te houden voor buitenlandse werkzoekenden vormt geen enkele effectieve bescherming van Nederlandse banen. Het zal er juist toe leiden dat hoogwaardige Nederlandse werkgelegenheid wegens het tekort aan vakbekwaam personeel naar het buitenland verdwijnt." Deze uitspraak deed Bert Heemskerk, voorzitter raad van bestuur van Rabobank Nederland, vanmiddag tijdens het Rabobank-seminar 'MKB in Europees Perspectief' ten overstaan van vertegenwoordigers van brancheorganisaties, bedrijven en de overheid.

Bovendien staat volgens Heemskerk het regeringsbeleid om de Nederlandse grenzen voorlopig nog gedeeltelijk dicht te houden voor buitenlandse werkzoekenden haaks op de Europese gedachte en vormt het een inbreuk op de grondbeginselen van de Interne markt: een vrij verkeer van goederen, diensten en personen.

In de vandaag verschenen studie 'Visie op Internationalisering' constateren de economen van de Rabobank, dat als gevolg van de haperende economie tegenwoordig de angst voor wat de toekomst zal brengen overheerst. Een paar jaar geleden nog werden vooral de voordelen van de uitbreiding van de EU benadrukt. De processen van gelijktijdige vernietiging van oude en de schepping van nieuwe banen zijn van alle tijden, maar voltrekken zich in tijden van hoogconjunctuur soepeler dan in een recessie, zoals vandaag. Daarmee is de angst voor de EU-uitbreiding en de consequenties daarvan voor de werkgelegenheid in eigen land weliswaar verklaard, maar nog altijd niet gerechtvaardigd.

Studie 'Visie op Internationalisering' De EU heeft met de toetreding van tien nieuwe lidstaten per 1 mei opnieuw een stap gezet op het pad van de economische integratie. De Rabobankstudie 'Visie op Internationalisering' gaat in op de gevolgen van een grotere EU voor het Nederlandse bedrijfsleven. Ook biedt de studie naast economische informatie over regio's in Oost-Europa inzicht in de belangrijkste afzetmarkten, het loonniveau, de arbeidsproductiviteit, de kenmerken van de beroepsbevolking en de mogelijkheden als vestigingsplaats.