STICHTING GREENPEACE NEDERLAND


Brussel, 17 mei 2004

Greenpeace: streng Europees chemicaliënbeleid noodzakelijk Mickey Mouse eist kinderkleding zonder gif

Tijdens de Europese ministerraad van Concurrentievermogen vanmiddag in Brussel, heeft voor de deur een middeleeuwse rechtzaak plaatsgevonden. Nadat Greenpeace International in april een onderzoek publiceerde waaruit bleek dat Disney-kinderkleding schadelijke stoffen bevat, eiste Mickey Mouse vanmiddag in de middeleeuwse rechtbank dat de politiek het bedrijf dwingt om over te stappen op schonere alternatieven. De Europese Unie werkt op dit moment aan een nieuw Europees chemicaliënbeleid. Greenpeace wil dat in Europa de productie en toepassing van giftige stoffen verboden wordt. Om dit te ondersteunen kan het publiek in Nederland meedoen aan de handtekeningenactie: eis een lichaam zonder gif.

De aanwezigheid van schadelijke stoffen in disney-kinderkleding is waarschijnlijk het gevolg van de PVC-plasticoltechniek. Deze techniek wordt gebruikt om de kleding te bedrukken met de afbeeldingen van bekende Disney-figuren. De aangetroffen schadelijke stoffen zitten niet alleen in kleding maar in allerlei producten die mensen dagelijks gebruiken zoals elektronica, cosmetica, en vloerbedekking. Tijdens de productie, het gebruik en de afvalfase komen deze schadelijke stoffen in het milieu terecht. De stoffen breken slecht af en worden van de Alpen tot aan de Noordpool teruggevonden. Vaak hopen ze zich op in het vetweefsel van mens en dier en komen zo terecht in de voedselketen. Het gaat om stoffen die al in kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn; vaak zijn het notoire hormoonverstoorders. Vorig jaar toonde Greenpeace Nederland deze stoffen aan in regenwater en daarvoor in huisstof. Op dit moment laat de milieuorganisatie, onder verantwoordelijkheid van het Academisch Ziekenhuis Groningen, bloedonderzoek doen naar schadelijke stoffen bij mensen. De resultaten worden dit najaar verwacht. 'Het is onbegrijpelijk dat deze stoffen nog steeds worden gebruikt terwijl er schone alternatieven op de markt aanwezig zijn,' zegt Bart van Opzeeland van Greenpeace.

Samen met andere organisaties verspreidt Greenpeace ansichtkaarten gericht aan Staatssecretaris Van Geel van Milieu, waarop mensen hun handtekening kunnen zetten. Onder het motto 'eis een lichaam zonder gif' kan het publiek een kaart sturen om de roep om een streng Europees chemicaliënbeleid kracht bij te zetten. Ook via de Greenpeace-website kunnen mensen meedoen aan deze actie. De handtekeningenactie wordt ondersteund door Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, Waddenvereniging, Stichting de Noordzee, WECF, Stichting Reinwater, de FNV, de Consumentenbond en de Dierenbescherming.

Nederland is vanaf 1 juli voorzitter van de Europese Unie. Dan heeft Staatssecretaris Van Geel de kans om een streng Europees chemicaliënbeleid (REACH) af te spreken. De milieuorganisatie wil dat er een verbod op de productie en het gebruik van giftige stoffen komt en dat de industrie overstapt op niet-schadelijke alternatieven. Bovendien wil de milieuorganisatie dat stoffen daadwerkelijk veilig zijn (voorzorgsprincipe) voor ze op de markt gebracht mogen worden. Daarnaast moet informatie over stoffen en producten toegankelijk zijn voor iedereen.

Meer informatie:
Natascha van 't Hooft, persvoorlichter, tel. 06 2503 1015 Bart van Opzeeland, campaigner giftige stoffen, tel. 06 5347 8693

Kijk ook op www.greenpeace.nl Daar zijn tevens de rapporten Toxic Childrenswear By Disney en Gif bloedlink-het verhaal dat niemand wil horen te downloaden.

17 mei 04 18:02