Gemeente Albrandswaard


6 april 2004
2004.017

Voorstel verzelfstandiging openbaar onderwijs


Albrandswaard Het college van de gemeente Albrandswaard stelt de gemeenteraad voor, in te stemmen met het op korte termijn verzelfstandigen van het openbaar onderwijs in Albrandswaard. Tijdens de raadsvergadering van 17 mei a.s., is de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in Albrandswaard dan ook een belangrijk onderwerp op de agenda.

Een stuurgroep, bestaande uit mensen uit het onderwijs en de gemeentelijke organisatie, heeft zich de afgelopen twee jaar intensief bezig gehouden met de voorbereidingen voor het verzelfstandigen van het openbaar onderwijs in Albrandswaard. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in het voorstel dat het college aan de gemeenteraad van Albrandswaard doet. Uiteindelijk beslist de raad of de verzelfstandiging een feit wordt.

Kwaliteitsslag
Het advies vanuit de stuurgroep naar het college was positief, verzelfstandiging van het openbaar onderwijs houdt namelijk een kwaliteitsslag in voor het openbaar onderwijs. Steeds meer openbare scholen in Nederland komen onder het bestuur van een stichting. Een stichtingsvorm geeft het nieuwe bestuur mogelijkheden om in te spelen op uitdagingen, zoals schaalvergroting door verbanden aan te gaan met andere schoolbesturen. Het voorstel wordt 19 april in de commissie Veilige gemeente en leefbare gemeenschappen behandeld, waarna het op 17 mei in de raad komt

Grondwettelijk blijft de gemeente Albrandswaard in alle gevallen verantwoordelijk voor de zorg voor voldoende openbaar onderwijs.