Johannes Wier Stichting

Medische aspecten van het vreemdelingenbeleid Datum: 25 april 2004
Onderwerp: Recht op
gezondheidszorg

Naar aanleiding van het Rapport van de commissie-Smeets organiseert de Johannes Wier Stichting op 17 mei 2004 een publieksdiscussie in de Balie in Amsterdam. Het rapport van de Landelijke Commissie Medische Aspecten van het Vreemdelingenbeleid is een steun in de rug voor het respecteren en bevorderen van mensenrechten.

Uit het rapport blijkt dat er veel mis is. In dat opzicht bevestigt het rapport de eerder door Human Rights Watch geuite kritiek op het Nederlandse beleid. HRW kwam tot de conclusie dat efficiency belangrijker is dan bescherming.

In het vreemdelingenbeleid horen mensenrechten gerespecteerd, beschermd en bevordert te worden. Het huidige strenge toelatingsbeleid prevaleert boven de rechten van asielzoekers, waaronder het recht op gezondheid. Deze mensenrechten zijn vastgelegd in internationale verdragen, waaronder het Internationaal Verdrag betreffende Economische Sociale en Culturele Rechten (IVESCR).

Medische aspecten omvatten meer dan alleen gezondheidszorg. In veel andere gevallen kunnen medische aspecten een belangrijke rol spelen bij de beoordeling van de asielaanvraag. In de praktijk blijkt dat in de meeste gevallen hiermee geen rekening wordt gehouden.

De Johannes Wier Stichting als organisatie voor mensenrechten en gezondheidszorg wil in een publieksdiscussie aandacht vragen voor deze problematiek. Uitgangspunt bij deze discussie is de onafhankelijke positie van de arts en de verpleegkundige in relatie tot de zorg voor vreemdelingen en daarnaast de handhaving van de richtlijnen zoals vastgelegd in de (internationale) wet- en regelgeving.

Aan deze avond zal de in ieder geval de voorzitter van de commissie meewerken, naast andere vertegenwoordigers van relevante organisaties. Na een korte inleiding door alle forumleden zal er een open discussie zijn waarbij de aanwezigen de gelegenheid hebben hieraan deel te nemen.

Het is belangrijk van te voren kaarten te reserveren.