Openbaar Ministerie

Leeuwarden, 12 mei 2004

Gezamenlijke handhaving drugsbeleid Noordoost Fryslân

Zeven gemeenten in Noordoost Fryslân, politie Fryslân en het Openbaar Ministerie treden vanaf 17 mei 2004 gezamenlijk op tegen handel in en aanwezigheid van drugs. In Noordoost Fryslân is een nieuw handhavingarrangement vastgesteld waarin overtredingen van de Opiumwet op uniforme wijze worden aangepakt. In geval van straathandel, verkoop vanuit woningen, coffeeshops, horecagelegenheden of vrij toegankelijke gebouwen, is nu per overtreding vastgelegd wat het sanctiebeleid is en hoe de verschillende partners hun bevoegdheden en instrumenten aanwenden.

Een op elkaar afgestemde handhaving moet meer effect opleveren. De gemeenten Dongeradeel, Dantumadeel, Achtkarspelen, Kollumerland c.a., Ameland, Schiermonnikoog en Tytsjerksteradiel, politie Fryslân en het Openbaar Ministerie maken capaciteit vrij om uitvoering te geven aan het arrangement.

Het handhavingtraject begint met toezicht, controle en opsporing. Politie Fryslân, het Openbaar Ministerie en de zeven gemeenten maken afspraken over het aantal en de aard van de controles. Wanneer er tijdens de controles overtredingen geconstateerd worden, vindt er altijd een vervolgactie plaats. Deze bestaat, afhankelijk van de geconstateerde overtreding, uit het nemen van een bestuursrechtelijke maatregel door de gemeente. Strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie kan ook. Een combinatie van beiden behoort ook tot de mogelijkheden.
Het handhavingarrangement is echter een richtlijn. In bepaalde gevallen kan hiervan worden afgeweken.

Het volledige handhavingarrangement is gepubliceerd op: www.politie.nl/Friesland//OverDitKorps/Organisatie/district_noordoost.