START FOUNDATION

Golfbaan als springplank naar arbeidsmarkt

Golfbaan als springplank naar
arbeidsmarkt

Nijmegen/Eindhoven - BurgGolfbaan te Wijchen bij Nijmegen beleeft maandag 17 mei de landelijke primeur van een bijzonder initiatief om de jeugdwerkloosheid te lijf te gaan. Jongens en meisjes met een hoog risico om werkloos te blijven fungeren dan als 'caddie' voor een aantal regionale ondernemers. Zo krijgen zij de kans zich op een informele wijze te presenteren aan een mogelijke werkgever.

De aftrap in de regio Nijmegen is de eerste in een serie van zeven die door heel het land zullen plaatsvinden. In totaal zullen 70 jongeren deelnemen aan dit project. Vóór zij de baan opgaan worden alle kandidaten getraind in o.a. sociale vaardigheid, in golfetiquette, en hebben ze een praktijkclinic gevolgd.

De werkloosheid onder jongeren is de afgelopen drie maanden veel harder gestegen dan werkloosheid onder mensen die ouder zijn dan 25 jaar. Bijna 14 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar is werkloos, dat zijn 122.000 jongeren.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat gemiddeld genomen 6,6 procent van de beroepsbevolking geen betaald werk heeft. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 5,0 procent. De werkloosheid onder jongeren gaat nog veel harder omhoog; het aantal jongeren dat het eerste kwartaal van 2004 zonder werk thuis zat was ruim 34.000 méér dan in dezelfde periode vorig jaar. Een stijging met 38%.
Ontwikkeling en uitvoering van het 'caddieproject' ligt in handen van Nettojob. Nettojob richt zich vooral op de groep werkzoekenden, die op dit moment nog een te grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Nettojob helpt die afstand te overbruggen door middel van individuele begeleiding. Het initiatief wordt financieel mogelijk gemaakt en gesteund door Start Foundation en de BurgGolf Holding. Start Foundation is een onafhankelijke maatschappelijke investeerder die streeft naar een arbeidsmarkt waar iedereen welkom is. Jaarlijks investeert zij zo ongeveer twee miljoen euro in arbeidsmarkt initiatieven.