Verbond van Verzekeraars

Verbond inventariseert gevolgen Wet gelijke behandeling leeftijd bij arbeid

De Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid (WGBLA) is op 1 mei in werking getreden. Het Verbond heeft in kaart gebracht wat de gevolgen zijn van deze wet voor pensioenregelingen.

De kern van de WGBLA bestaat uit het verbod op twee vormen van onderscheid: onderscheid op grond van leeftijd (direct onderscheid) en onderscheid naar andere hoedanigheden of gedragingen met onderscheid op grond van leeftijd tot gevolg (indirect onderscheid). Het verbod geldt niet als er een objectieve rechtvaardigingsgrond bestaat. Daarnaast zijn er enkele concrete uitzonderingen opgenomen, zoals beëindiging van het dienstverband op de AOW-gerechtigde leeftijd.

Pensioenregelingen
De WGBLA staat niet op zichzelf, omdat nog enkele andere wetten een rol spelen op het gebied van gelijke behandeling. Tegen die achtergrond is het volgens het Verbond niet uit te sluiten dat een bepaalde pensioensituatie op grond van de WGBLA wel en op grond van andere gelijke behandelingswetten niet is toegestaan. Het Verbond heeft geïnventariseerd wat de op dit moment te voorziene praktische gevolgen zijn voor pensioenregelingen, zoals voor beschikbare premieregelingen of voor gemitigeerde eindloonregelingen. De precieze uitwerking van die gevolgen zijn voor de leden beschikbaar via circulaire SL-L 2004/15, waarin tevens een lijst met praktijkvragen en antwoorden is opgenomen.
Het Verbond zal de punten uit de circulaire ook meenemen in de subwerkgroep Inventarisatie Problemen Verbod Leeftijdsdiscriminatie (IPVL), die door de Stichting van de Arbeid is opgericht. In deze werkgroep zullen werkgevers-, werknemers- en pensioenkoepels waaronder het Verbond de komende tijd de problemen inventariseren die uit de WGBLA voortvloeien.

Verzekerd!, mei 2004