Politie Friesland

Politieberichten van 16/05 (13.00 uur) t/m 17/05 (07.00 uur)

Fryslân 17-05-2004 - Voor meer informatie over de politieberichten kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie, via telefoonnummer (0900) 88 44.

Leeuwarden: mishandeling

Een 33-jarige inwoner van Leeuwarden is zondag rond 14.50 uur in elkaar geslagen op het Stationsplein. De man is per ambulance voor behandeling naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. Waarom en door wie de man in elkaar is geslagen is niet duidelijk.

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden

De politie heeft zondag rond 14.30 uur een 15-jarige jongen en een 13-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden. De twee hadden een beeld in een vijver aan het Dr. Zamenhofpark vernield. Het beeld stond in de weg toen de jongens aan het vissen waren. Een van de twee is het water ingegaan en heeft het beeld losgeknipt en naar de wal gebracht. Vervolgens is het beeld uit het water getild en in een andere sloot gelegd. Hierbij werd het beeld vernield.

Oldeberkoop: radardetector in beslag genomen

De politie heeft zaterdag rond 23.00 uur aan de Stellingenweg de radardetector van een 58-jarige automobilist uit Norg in beslag genomen. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Wirdum: vier gewonden door aanrijding

Bij een aanrijding op de A32 bij de kruising Wirdum zijn zondag rond 14.20 uur twee mannen, een vrouw en een kind gewond geraakt. De aanrijding ontstond toen een automobilist (leeftijd en woonplaats onbekend) richting Leeuwarden reed. De automobilist verklaarde dat de cruise control niet wilde uitschakelen, waardoor hij ter hoogte van de kruising naar links moest uitwijken en daarbij terechtkwam op de linkerbaan. Daar trok net een 74-jarige automobilist uit Goutum op in de richting van Heerenveen.. Hierna volgde ontstond een frontale aanrijding. De Goutumer zat alleen in zijn auto In totaal raakten vier betrokkenen gewond. Zij zijn per ambulance naar ziekenhuizen in Sneek en Leeuwarden gebracht. De traumahelikopter verleende hulp ter plaatse. De Brandweer en Rijkswaterstaat kwamen ter plaaste en verleenden hulp. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Scharnegoutum: ongeval

De politie heeft zondag rond 16.00 uur geassisteerd nadat een 83-jarige inwoner van Sneek met zijn invalidenwagen in een sloot was gereden. Het slachtoffer is voor onderzoek naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. Hoe de man in de sloot is terechtgekomen is niet duidelijk.

Garyp: rijbewijs ingevorderd

De politie heeft zondag rond 15.50 uur het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige automobilist uit Berlikum. De bestuurder reed op de Wâldwei met een snelheid van 170 km/u. Ter plaatse geldt een snelheidslimiet van 80 km/u. Tegen de verdachte is proces verbaal opgemaakt.

Drachten: rijbewijs ingevorderd

De politie heeft zondag rond 17.20 uur het rijbewijs ingevorderd van een 47-jarige automobiliste uit Leeuwarden. De bestuurster reed op de Wâldwei met een snelheid van 160 km/u. Ter plaatse geldt een snelheidslimiet van 100 km/u. Tegen de verdachte is proces verbaal opgemaakt.

Appelscha: motorrijder gewond

Zondag rond 18.45 uur is een 22-jarige motorrijder uit Appelscha gewond geraakt bij een aanrijding. De bestuurder reed op de Bosberg tegen de achterkant van een auto die voor hem reed en rechtsaf wilde slaan. De motorrijder kwam ten val en had verwondingen aan zijn linkerarm en been. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis (welke is onbekend) gebracht.

Sneek: ongeval

De politie heeft zondag rond 22.15 uur geassisteerd nadat een 52-jarige fietser uit Sneek van zijn fiets was gevallen aan de Tweede Oosterkade. De man liep hierbij een hoofdwond op en is per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht.

Drachten: verdachte aangehouden

De politie heeft maandag rond 00.05 uur aan het Moleneind ZZ een 35-jarige man uit Drachten aangehouden. De man zou even daarvoor zijn ingereden op een 25-jarige man uit Drachten die een terras aan de Noordkade aan het opruimen was. De aangever kende de dader en daardoor kon de politie de verdachte even later in zijn woning aanhouden. Op het politiebureau bleek de verdachte onder invloed van alcohol te zijn. Hij blies 690 ug/l. Het rijbeijs van de verdachte werd ingevorderd. De verdachte wordt vandaag verhoord.

Leeuwarden: mishandeling

De politie heeft zondag rond 23.30 uur in zijn woning aan de Kingmastate een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte zou even daarvoor in een snackbar aan het Zuidvliet een 49-jarige man en een 45-jarige vrouw uit Leeuwarden hebben mishandeld. De twee zijn per ambulance naar het Medisch Centrum Leeuwarden gebracht. Bedien gingen na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Lemmer: verdachte aangehouden

De politie heeft zondag rond 02.00 uur een 19-jarige inwoner van Lemmer aangehouden aan de Pluut. De man had diverse tuinen vernield. Op het politiebureau bleek de man onder invloed van drugs te zijn. Op het politiebureau is de man ingesloten.

Akkrum: drie verdachten aangehouden

De politie heeft maandag rond 02.00 uur twee jongens van 17 jaar en een jongen van 16 jaar uit Akkrum aangehouden. De drie worden ervan verdacht een woning aan de Koarte Miente te hebben vernield. Er zat eierstruif tegen de zijkant en de ramen van de woning. De auto was besmeurd met ketchup, mayonaise en kaarsvet. Ook was er op het tuinhok verf gespoten en waren er gaten in de deur van het tuinhok getrapt. De bewoner, een 43-jarige inwoner van Akkrum, werd gealarmeerd toen hij lawaai hoorde. Hij zag drie jongens, die hij herkende, wegrennen. In een woning aan It Finlan en aan de Galemaleane zijn de drie verdachten aangehouden. Op het politiebureau bekenden de drie betrokkenheid bij de vernieling. Op het politiebureau zijn de drie verdachten ingesloten.

Woudsend: aanrijding en rijden onder invloed

Zondag omstreeks 17.45 uur vond een aanrijding plaats op de Vosseleane. Een 25-jarige automobilist uit Grou reed over de Vosseleane, komend uit de richting Woudsend. Bij de kruising van deze weg en de Provinciale weg N354 stopte de bestuurder. Een 58-jarige automobilist uit Sneek reed achter de 25-jarige. Hij merkte te laat op dat de 25-jarige stopte en boste tegen de achterzijde van de auto van de 25-jarige.De 58-jarige bleek alcohol gedronken te hebben en op het bureau blies hij 650 ug/l. Ook bleek hij niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, de auto was niet verzekerd en hij had geen geldig APK voor de auto. Ook had de bestuurder drie vonnissen open staan. Hij is ingesloten.

Dokkum: snelheidsovertredingen

Zondag omstreeks 15.50 uur reden een 36-jarige motorrijder uit Dokkum en een 34-jarige motorrijder uit Dokkum over de Lauwersseewei. Beiden reden met een gecorrigeerde snelheid van 158 km per uur, terwijl 100 km ter plaatse toegestaan is. Het rijbewijs van de beide bestuurders zijn ingenomen.

Gorredijk: aanrijding en rijden onder invloed

Zondag omstreeks 20.35 uur werd melding gemaakt dat een bromfietser door een winkelruit zou zijn gereden en daarna was doorgereden. Dit gebeurde op de Brouwerswal. De dader meldde zich in een woning aan de Heerenacker. In eerste instantie verklaarde hij op een fiets te hebben gereden, maar getuigen deelde mede dat hij wel degelijk op een bromfiets reed. Uiteindelijk gaf hij toe. Ook bleek hij alcohol gedronken te hebben. Op het bureau blies hij 505 ug/l. Op de Brouwerswal had hij inderdaad de ruit van een toegangsdeur van een winkel vernield. Door de botsing was de deur ontzet.

Workum: aanrijding en rijden onder invloed

Zondag omstreeks 21.00 uur vond een aanrijding plaat op de Schoolstraat. Een 27-jarige inwoner van Workum had zijn auto geparkeerd op de Schoolstraat. Een 48-jarige automobilist uit Workum botste tegen deze geparkeerde auto en was vervolgens doorgereden. Via getuigen werd even later in een woning aan de Buterikkers een 48-jarige inwoner van Workum aangetroffen. Voor de woning stond de auto met lichte schade. Ook bleek hij gedronken te hebben en op het bureau blies hij 860 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Tevens is zijn rijbewijs in beslag genomen.

Dokkum: twee verdachten aangehouden
De politie heeft tussen 04.30 uur en 04.50 uur aan de Eewal twee verdachten aangehouden. De twee 19-jarige mannen uit Anjum en Dokkum hadden eerder die nacht ingebroken in een bedrijf aan de Fortuinweg. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en zijn ingesloten. Een 64-jarige inwoner van Damwoude deed aangifte van de inbraak.

Fryslân: rijden onder invloed

De volgende bestuurders zijn routinematig betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens plaats en tijd van de controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):

Wirdum, A32, zondag rond 22.10 uur, 44-jarige automobilist uit Leeuwarden, 700 ug/l, rijbewijs ingevorderd, rijverbod van acht uren.

Oldeberkoop, Heerenveenseweg, zondag rond 23.30 uur, 31-jarige automobilist uit Noordwolde, 675 ug/l, rijbewijs ingevorderd, rijverbod van zeven uren.

Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen de verdachten proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed van alcohol.