ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Zilveren Anjers 2004 toegekend

Zilveren Anjers 2004 toegekend

Amsterdam, 17 mei 2004. Regent en bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben de Zilveren Anjers 2004 toegekend aan C. Grootveld-Parrée, drs. Y. Raveneau en L. Narain, G.T. van der Veen-Doddema en I. Vink. De onderscheidingen worden 24 juni uitgereikt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Mevrouw C. Grootveld-Parrée (Barendrecht, 1942) uit Mijnsheerenland Christien Grootveld is, samen met haar man Rob Grootveld, initiatiefnemer van het Chabot Museum in Rotterdam en oprichter van de Stichting Hendrik Chabot. Zij is onbezoldigd directeur van het museum en bestuursvoorzitter van de stichting. De Stichting Hendrik Chabot stelt zich ten doel het opzetten en instandhouden van een voor het publiek toegankelijk museum van de werken van de schilder/beeldhouwer Hendrik Chabot. Christien Grootveld heeft zich zowel financieel als ideëel en inhoudelijk onvermoeibaar ingezet voor het totstandbrengen en instandhouden van een voor Rotterdam uniek en waardevol museum.

Mevrouw drs. Y. Raveneau (Curaçao, 1946) en de heer L. Narain (Curaçao, 1946) beiden uit Willemstad, Curaçao
Het echtpaar Raveneau/Narain zet zich al ruim vijftien jaar in voor cultuur- en natuurbehoud op Curaçao. Voor hun inzet krijgen zij veel steun van de Curaçaose bevolking. Yvette Raveneau en Lloyd Narain hebben sinds 1988 twee organisaties opgericht: Fundashon Defensa Ambiental, een stichting die werkt als denktank op het gebied van natuur, cultuur en milieu en Sosiedat Amigu di Tera, een vereniging die onder meer educatieve activiteiten met betrekking tot natuur en cultuur organiseert en enkele waardevolle terreinen beheert. Lloyd Narain is voorzitter van de stichting, Yvette Raveneau van de vereniging.

Mevrouw G.T. van der Veen-Doddema (Veendam, 1936) uit Veendam Gré van der Veen is een toonaangevende en (taal)vernieuwende auteur in het Gronings. Ze haalt het Gronings uit de sfeer van oubolligheid en brengt kinderen de liefde voor de streektaal bij. Ze schrijft proza, poëzie, liedjes en toneelstukken voor kinderen en volwassenen. Daarnaast vertaalt ze onder meer liedteksten en teksten voor toneel en film. Gré van der Veen heeft een groot aantal publicaties op haar naam staan, werkt mee aan vele verzamelbundels en publiceert in het Groningse tijdschrift Krödde.
Mevrouw I. Vink (Dordrecht, 1941) uit Dordrecht Ineke Vink is een van de oprichters van de Stichting Poppenspel Collecties en diens voorloper, 'De Vriendenkring Poppenmuseum Dordrecht'. Sinds de oprichting in 1974 maakt zij deel uit van het bestuur. De vanaf 1976 opgebouwde collectie wordt gerekend tot een van de grote privé-collecties op dit gebied in West-Europa (meer dan 6000 inventarisnummers). In 1988 is de collectie in langdurige bruikleen ondergebracht bij het Historisch Museum Rotterdam en is Ineke Vink bestuursgedelegeerde voor de collectie. In deze functie heeft zij verzameld en geïnventariseerd en de de collectie toegankelijk gemaakt door middel van tentoonstellingen en een internationaal gewaardeerde catalogus.

De onderscheiding de Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks uitgereikt aan maximaal vijf personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of het natuurbehoud in Nederland of voor die van de Nederlandse Antillen.