Gemeente Rotterdam

Nr.66
17-05-2004

Embargo tot 17 mei 18.00 uur

Koninklijke onderscheiding voor Professor ir J.A.Spaans

Professor ir. J.A. Spaans is door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Rotterdamse wethouder Stefan Hulman spelde hem de bijbehorende versierselen op tijdens een ontvangst van de deelnemers van The European Navigation Conference in Rotterdam. De conferentie werd georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Navigatie. Professor Spaans was één van de oprichters van dit instituut.

Professor Spaans ontvangt de Koninklijke Onderscheiding voor zijn uitzonderlijke verdiensten op het gebied van de navigatie, zowel op wetenschappelijk als bestuurlijk terrein. Door zijn nationale en internationale activiteiten is hij bepalend geweest voor het grote aanzien dat Nederland op dit terrein geniet.

Professor Spaans werd in 1980 benoemd tot buitengewoon hoogleraar Navigatie Technologie bij de Faculteit Maritieme Techniek van de TU Delft. Van 1989 tot 1999 was de heer Spaans hoogleraar op het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Jarenlang vervulde professor Spaans via zijn hoogleraarschappen een belangrijke rol in het nautisch onderwijs. Hij was de drijvende kracht achter de totstandkoming van samenwerkingsverbanden tussen maritieme en onderwijsinstellingen. Daardoor heeft hij een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de kennisverbreding en de bewustwording op het gebied van navigatie en transportveiligheid.

noot voor de redactie/