D66

Geen uitverkoop privacy door Europa

Vertegenwoordigers van de lidstaten hebben vandaag besloten tot goedkeuring van een overeenkomst met de VS waarin de afdracht van persoonsgegevens aan de VS wordt geregeld. Deze afdracht van persoonsgegevens is in strijd met Europese privacywetgeving. Volgens Euro-parlementariër Johanna Boogerd en Sophie in ´t Veld (lijsttrekker Europese Verkiezingen) is dit besluit een grove schending van de rechten van het Europees Parlement, maar bovenal van de privacyrechten van de Europese burgers.

Boogerd zal alle mogelijke middelen inzetten om de overeenkomst nietig te laten verklaren door het Hof. Ook zal ze het Europees Parlement vragen om de Raad en de Commissie aan te klagen vanwege de bruuskering van de rechten van het Europees Parlement: Dit is echt een smerige truc van de Raad en de Commissie. Ze hopen natuurlijk dat we vanwege het verkiezingsreces niet op deze ontwikkeling reageren. Dat is ijdele hoop. Ik heb al twee weken geleden, uit voorzorg, gevraagd aan de voorzitter van het Europees Parlement gevraagd om desnoods voor het einde van het reces bij elkaar te komen. Vanwege de uiterst arrogante opstelling van Raad en Commissie zal het hele Europees Parlement zonder twijfel bereid zijn om eerder bij elkaar te komen. Als rapporteur zal ik het parlement vragen om Raad en Commissie voor de rechter te slepen.

Boogerd stuurde twee weken geleden uit voorzorg een brief aan de Juridische Commissie van het EP en aan parlementsvoorzitter Cox. In deze brief vraagt Boogerd om een zo snel mogelijke bijeenkomst van het Europees Parlement. In deze bijeenkomst moet het Europees Parlement het reeds gedane voorstel van Boogerd goedkeuren om de overeenkomst te blokkeren. Op basis van Artikel 230 van het EG-Verdrag kan het Europees Parlement gevraagd worden tot intrekking van de overeenkomst.

Voor deze aanvraag tot intrekking zijn twee juridische gronden. Ten eerste hebben Raad en Commissie de prerogatieven van het Europees Parlement geschonden. Het Europees Parlement heeft immers recht op inspraak in de besluitvormingsprocedure. Omdat Raad en Commissie dit recht hebben genegeerd kunnen ze worden aangeklaagd bij het Hof. Ten tweede moet het Hof uitspraak doen over de juridische onderbouwing van de overeenkomst.

Boogerd: Deze overeenkomst is gewoonweg illegaal. De afdracht van persoonsgegevens is in strijd met Europese privacywetgeving. Ook is de handelswijze van Raad en Commissie in strijd met de vastgelegde regelgeving. Deze kwestie eindigt dus hoe dan ook bij het Hof van Justitie.
17-5-2004 18:56