Gemeente Voorburg-Leidschendam


Voorjaarsnota 2004
Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 18 mei 2004
---


* Lees hier de Voorjaarsnota

Nieuw beleid vanaf 2006

Het college heeft op 18 mei jl. de Voorjaarsnota 2004 vastgesteld. Net als vorig jaar staat ook dit jaar de voorjaarsnota wederom in het teken van bezuinigingen. Om bezuinigingen van het rijk op te vangen neemt de gemeente maatregelen die oplopen tot 2 miljoen in 2007. Het college stelt een pakket evenwichtige maatregelen voor waarbij is gestreefd naar het zoveel mogelijk ontzien van de stad en haar inwoners. Daarbij worden de belangrijkste punten uit het Collegeprogramma 2002-2006 overeind gehouden. Ook presenteert het college een sluitende meerjarenbegroting.

De voorjaarsnota is hét moment waarop een integrale afweging gemaakt wordt tussen de wensen in de gemeente enerzijds en de financiële mogelijkheden anderzijds. Het college is gestart met een financieel perspectief waarin meer ruimte was voor nieuw beleid. Deze ruimte is bij de Voorjaarsnota 2003 tot stand gekomen door de vaststelling van 5,7 miljoen aan bezuinigingstaakstellingen. Het realiseren van deze taakstellingen maakt nieuw beleid mogelijk in de huidige collegeperiode en creëert tevens ruimte voor nieuw beleid voor de periode 2006 en verder (nieuw college en gemeenteraad).

Het rijk heeft ten gevolge van economische stagnatie en krimp eind 2003 een omvangrijk bezuinigingspakket vastgesteld. Deze bezuinigingen werken voor een belangrijk deel door naar de gemeentes. Ondanks de korting van 1,6 miljoen en gewijzigd rijksbeleid presenteert het college een sluitende meerjarenbegroting. Verwacht wordt dat ook de komende jaren nog aanvullende bezuinigingen nodig zijn. Behoedzaamheid is geboden.

In deze voorjaarsnota is op een aantal terreinen ruimte gemaakt voor nieuw beleid waarbij het college de stelregel hanteert: oud voor nieuw. De voorzieningen in de gemeente krijgen een impuls door onder meer de investeringen in sport en onderwijs. Ook wordt voorgesteld extra middelen vrij te maken voor de uitvoering van het verkeers- en vervoerplan, wonen, welzijn en zorg. Verder acht het college het onverantwoordelijk om de consequenties van de korting bijzondere bijstand en minimabeleid onverkort door te voeren.

Ter compensatie van de kortingen wordt daarom voorgesteld een bedrag van 250.000 beschikbaar te stellen. Hiermee blijven lokale regelingen als de ooievaarspas, schuldhulpverlening, het sociaal fonds (samen met de Raad van Kerken) en deelname aan WeDPret en Heisa overeind. Verder gaat een langgekoesterde wens in vervulling: het duurzaam renoveren van de Stompwijkseweg en de Dr. Van Noortstraat is in de meerjarenraming budgettair verwerkt. Ook wordt voorgesteld om extra middelen beschikbaar te stellen voor het actieprogramma Wonen, welzijn en zorg en de renovatie van de Oude Begraafplaats in Voorburg.

Het totaalpakket aan maatregelen leidt, zonder verhoging van het onroerende-zaakbelastingen, tot een sluitende begroting in 2006 terwijl het basisniveau gehandhaafd blijft en er geïnvesteerd wordt in nieuw beleid. Met deze voorjaarsnota is voor de laatste jaren van deze college- en raadsperiode een solide budgettaire basis gelegd. Ondanks zwaar weer is het college erin geslaagd een sluitende meerjarenbegroting te presenteren. In 2006 bereiken we een sluitende begroting, terwijl het basisniveau gehandhaafd blijft, aldus wethouder Beimers (financiën).

Behandeling van de voorjaarsnota vindt op 22 juni a.s. in de gemeenteraad plaats. Daaraan vooraf gaat een bespreking van de voorjaarsnota in één raadscommissie namelijk op 9 juni a.s. Nadere informatie daarover zal binnenkort via de griffie worden verstrekt.
* Bekijk hier de Voorjaarsnota (in het raadsinformatiesysteem) Zie het origineel

Lees hieronder de bijlagen in PDF formaat

* Bijlage 1: Mee- en tegenvallers

* Bijlage 2: Investeringsplan 2004

* Bijlage 3: Overzicht taakstellingen

* Bijlage 4: Algemene reserve vrij besteedbaar
* Bijlage 5: Eenmalige middelen veiligheid wijkgericht werken en burgerparticipatie

* Bijlage 6: Eenmalige middelen

* Bijlage 7: Risicoparagraaf